
Köylüler Kendi İmkânlarıyla ‘Zoveser Dağı’na Yol Açıyor
2 bin 973 metre rakımlı Mereto Dağından sonra 2 bin 706 metre yüksekliğiyle bölgenin ikinci yüksek dağı konumunda bulunan Zoveser Dağına Kaleyolu köyü Sarıgan mezrasından yol açılması çalışmalarına başlandı.
Köylüler kendi imkânlarıyla açıyor
Kaleyolu Muhtarı Mehmet Reşit Işık, Sarıgan mezrasından Zoveser Dağı yaylalarına kadar açılacak yolun 15 kilometre civarında olacağını söyledi.
Yolun masraflarını köylülerin kendi aralarında karşılayacağını belirten Işık, Zoveser merkez Haze ve Gelliyemir yaylalarına yolu açmak için köylülerle oturup ortak karar verdiklerini ve özellikle yaz aylarında hayvancılık ve arıcılık yapacak vatandaşlara büyük katkı sunacak olan yolu açmaya başladıklarını kaydetti.
Yolun masrafının yaklaşık 350 bin lira olduğunu aktaran Işık, yolu açmaya teşebbüs eden köylülere teşekkür etti.
“Bölge için cazibe merkezi olacak”
Kaleyolu köyünün Osmanlı döneminde Sason’un merkezi olduğunu belirten köylülerden Ahmet Işık, Zoveser Dağına yolun açılmasıyla bu dağın hem yayla turizmi için hem de yaz aylarında gezi ve piknik turizmi için bir cazibe merkezi olacağını belirtti.
Işık, 10 tür pancar çeşidi, mantar, ışkın (yayla muzu) cağ ve yaklaşık 10 bin hayvanın yazın otladığı bir dağ olan Zoveser Dağının özellikle arıcılığın da merkezi olacağını söyledi.
Sason’dan Muş iline kadar olan sınırıyla Zoveser Dağının geniş bir alana sahip olduğunu belirten Işık, bu yüzden ileriki yıllarda yayla turizmi ve arıcılığın bölgedeki merkezi olacağını kaydetti.
“Yol tamamlanınca yayla festivali yapacağız”
Ödenek olmadığı için devletin zor günler geçirdiğini belirten Işık, “Bu yüzden köylüler olarak yolu kendimiz açmaya karar verdik. Köylüler ve dostlarımızın desteğiyle yolu açmaya başladık. İmkânımız olursa inşallah yolu tamamladıktan sonra Gelliyemir yaylasında bölgede bir ilk olarak yayla festivali yapacağız. Festivalimize de herkesi bekliyoruz.” dedi.
“Her tarafta farklı bir çiçek kokusu var”
Batman’dan Zoveser Dağına gezmeye gelen Biyokimya Uzmanı Dr. Özgür İlici, şunları söyledi:
“4 arkadaş Batman’dan Zoveser’e geldik. Her tarafından farklı bir çiçek kokusu olan bir dağa geldik. Kar gördük bu mevsimde. Farklı çiçek dokusu, köy ürünlerinden kahvaltı, bizim için unutulmaz bir gün oldu. Yazın ortasında baharın o güzel kokusunu yaşamak isteyenleri ve farklı bir gün geçirmek isteyenleri buraya bekliyoruz.”
“Her şeyiyle harika bir yer”
Batman’dan gelen sağlık teknisyeni Erkan Aksoy, buranın her yönüyle harika olduğunu, özellikle yolun açılmasıyla Batman ve çevre illerde sıcaktan bunalanların dinlenme mekanı olacağını söyleyerek, bölgede yaşayan herkesin mutlaka gelip buraları görmesi gerektiğini belirtti.
Batman’dan Zoveser dağına gelen iş adamı Cuma Ancu, “Bugün her gün yaşadığımız ortamdan farklı bir ortam yaşayalım dedik. Bu yüzden Kaleyolu köyüne bağlı Zoveser yaylasına geldik. Burada her yüz metrede farklı bir dokuyla karşılaştık. Gerçekten büyülendik onu itiraf edeyim, inanılmaz keyif aldık.” dedi.
“Daha önce 5 saatte tırmanıyorduk”
Daha önce 2 sefer Zoveser Dağına tırmandığını belirten gazeteci yazar Metin Özmen, “Zoveser dağındaki güzellikleri görmek için Sarıgan mezrasından 5 saat yürüyerek zirveye varıyorduk. Yolun açılmasıyla Zoveser’e gelmek isteyenler daha rahat ve zorlanmadan gelecek. Buralara bahar yeni geliyor, çiçekler yeni açıyor. Her tarafta rengarenk çiçekler, serin bir hava. Özellikle yaz aylarında görülmeye değer.” diye konuştu.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01FERİDUN YENİ TURNUVASI REKOR KATILIMLA BAŞLIYOR
- 02“Antalya’ya direk uçuşlar başlatılmalı”
- 03VALİ CANALP, İL MÜFTÜSÜ VE KIZILAY ŞUBE BAŞKANINI KABUL ETTİ
- 04BATMAN GİRİŞİNE YENİ BİR PETROL ANITI
- 05GÜLTEPE ADEM, HİZMETE AÇILDI
- 06 BATMAN ÜRETİM VE LOJİSTİK ÜSSÜ OLACAK
- 07Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesinden eğitime katkı
- 08“TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE, EKONOMİK BÜYÜMENİN ÖNÜNÜ AÇACAK”
- 09Başkan Durmaz’dan ‘Engelliler Haftası’ mesajı
- 10“KARDEŞLİĞİN HARCINA DÖKÜLEN HER EMEK TAKDİR EDİLİR”
- 11REKTÖR DEMİR , HEDEFLERİNİ VE PROJELERİNİ ANLATTI
- 12İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
- 13TEKİK, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
- 14EĞİTİM SEN, “ÜZÜNTÜ VE ÖFKE İÇERİSİNDEYİZ”
- 15UYUŞTURUCU TİCARETİNE DARBE
Henüz Yorum yok