Son tarihi eser dualarla taşındı
Son tarihi eser dualarla taşındı
Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te 610 yıllık Er-Rızk Cami'nin bin 687 tonluk gövdesi, yeni yerleşim yerinde kurulan Kültürel Park'a taşındı. Er-Rızk Cami'nin taşınmasıyla 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin tamamı taşınmış oldu.
Ilısu Barajı nedeniyle tarihi eserlerin sular altında kalmaması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 6 tarihi eser daha önce yerinden sökülerek, Dicle Nehri kıyısında oluşturulan Kültürel Park'a taşınmıştı. Eski Hasankeyf'te kalan son eser olan Er-Rızk Cami'nin taşınma işlemi de tamamlandı. Taşınma sırasında yaşlı bir kadının ağıt yakarak dua etmesi ise dikkat çekti. Er-Rızk Cami'nin taşınması ile ilgili bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, “Eserimizi 4 bin 670 metre uzunluğundaki güzergahtan Arkeopark'ta yeni yerine yerleştireceğiz. Daha önce Er-Rızk Cami'nin minaresini taşları sökerek hasarsız bir şekilde depoya koymuştuk. Caminin yerleştirmesinden itibaren de minaresinin aynı şekilde hasarsız bir şekilde örmeye başlayacağız” dedi.
Hasankeyf Şubat ayında tamamen su altında kalacak
Er-Rızk Cami'nin 1400'lü yılların başında Eyyubi Meliki Ebu Süleyman tarafından yapılan bir yapı olduğunu kaydeden Kösalı, “Yapımızın ağırlığı bin 687 ton, 55 kriko ile havaya kaldırdık bu eserimizin diğerlerinden farklı olarak 4 metre 40 santim yukarı kaldırdık ve daha sonra taşıma platformuna getirdik. Şuanda 54 tane SPMT aracığıyla taşıyacağız. 216 tekerlek ile taşınacaktır. Hasankeyf’teki son operasyon tamamlanmış olacaktır. Hasankeyf’e su gelmesine yaklaşık 1 metremiz kaldı, su gelmek üzere bu ay içesinde Hasankeyf'te suyun yönlenmesini göreceğiz. Şubat ayında artık Hasankeyf’in tamamen su altında kalmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BAB-GED Başkanı Demir: Radyolar hak ettikleri destek ve değeri görmüyor!
- 02KADINLARA DESTEK ÇALIŞMALARI MAHALLEDE ELE ALINDI
- 03MUHTARLAR TOPLANTISI STM’DE YAPILDI
- 04YEŞİLÇAM VE NOSTALJİ GECESİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
- 05BATSO, TRC3 BÖLGESİ İÇİN DİKA MASASINDA
- 06ELİF NAZ KÖSEOĞLU SOFYA’DAN MADALYALARLA DÖNDÜ
- 07BATMAN TARAFSIZ 12 YAŞINDA
- 08KÜLTÜR VE SANATTA 4,6 MİLYONLUK KATILIM
- 09AÇIK SİNÜS LİFT VE İMPLANT BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 10KOZLUK’TA ÖĞRETMENLERE KANSER FARKINDALIK EĞİTİMİ
- 11YAKLAŞIK BİN YETİM ÇOCUĞUN YÜZÜ GÜLDÜ
- 12RAMANLI: BU ZULÜM SON BULSUN
- 13İHH, YARDIMLARI 5 BİN AİLEYE ULAŞTIRACAK
- 14BATMAN’IN NÜFUSU 662 BİN 626’YA YÜKSELDİ
- 15Oduncu, “Bölge takımlarına yönelik ırkçı saldırılar meclis gündeminde”




Henüz Yorum yok