Batman'da sumak hasadı yapıldı
Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesindeki çoğu köyde, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı özelliklere sahip sumak (simak) bitkisinin hasadı yapıldı.
Ulaş (Zêlîyê), Çiçekli (Şiferê), Seki (Xerabebena) ve civar köylerde daha çok üzüm bağları ile tarlalarda kendiliğinden yetişen sumağın bakımı ve budaması köylüler tarafından yapılıyor.
Yemeklere baharat olarak katılan ve soğutularak şerbet halinde tüketilen sumağın hasadına, olgunlaştığı dönem olan ağustos ayının başlarında başlanıyor.
Ulaş köyü sakinlerinden Hüseyin Kaya, üretimini oldukça fazla yaptıkları sumağın, köyleri için gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Kırmızı sumak (simağa sor) ve beyaz sumak (simağa gevr) adında iki çeşit sumak olduğunu belirten Kaya, "Buralarda en çok sumak yetişiyor. Şimdi tam sumak zamanıdır. Sumak hasadına başlanmış ve hasadı bitmek üzeredir. Midyat ve başka yerlerden tüccarlar gelip sumağı alıyor. 9 ila 13 lira arası satılıyor. Ulaşın sumağı güzel ve temizdir. Sadece hasat yapılırken biraz zorluğu var. Sumak kendiliğinden yetiştiği için özel bir ilgi istemiyor. Hasat yapıldıktan sonra bazıları temizledikten sonra kurutup satıyor, bazıları ise direkt kurutup satıyor." dedi.
Sumağın tarlalarda kendiliğinden yeşerdiğini ve ilaçsız, doğal olduğunu ifade eden Çiçekli köyü sakinlerinden H. Ahmet Çelik, "Sumağımız ilaçtır. Hiçbir ilaçlaması yok, sağ ve doğaldır. O kadar güzeldir ki bir sene alan sonraki sene de alıyor. Limon ve diğer ürünler gibi değil, yemesi çok lezzetlidir. Geçen sene sumağın fiyatı 8 ila 9 lira arası satılıyordu. Bu yıl ise 9 ila 13 lira arası satılıyor. Ekşiliği ve yemesi çok lezzetlidir. En güzel yanı da doğal yetişiyor. Onun için bir kere alanlar her zaman almaya devam ediyor." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 012.KUZEY ÇEVRE YOLU MARANGOZ VE MOBİLYACILAR SİTESİNDEN GEÇECEK
- 02MAVİ YEŞİL BATMAN’DA 2. ETAP BAŞLADI
- 03MALİ MEVZUAT İÇİN İKİ ODA ARASINDA TEMAS
- 04850 ÇOCUĞA MONT VE BOT YARDIMI
- 05STK’lardan Necat Nasıroğlu Külliyesi İçin “Manevi Kimlik Korunsun” Çağrısı
- 06YÖRESEL LEZZETLER KAPANIŞ PROGRAMI YAPILDI
- 07TEKSTİLDE KRİZ DERİNLEŞİYOR, GENÇ İSTİHDAMI TEHLİKEDE
- 08Batmanlı Başhekim görevinden istifa etti
- 09“BÜTÇE VAR, ADALET YOK”
- 10VALİ CANALP “BATMAN’DA SUÇ AZALIYOR, GÜVEN ARTIYOR”
- 1113. KADIN BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 12ÇİFTÇİ “YENİ PROJELERİ TAMAMLAMAK İÇİN 4 YIL DAHA OYLARINIZA TALİBİM’”
- 13BELEDİYE, SON 3,5 YILDA 42 YENİ PARK KENTE KAZANDIRDI
- 14“56 YILDIR YÖNÜMÜZ TARİHSEL SORUMLULUK”
- 15ŞAHİN: ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ




Henüz Yorum yok