RAMAN-DER’DEN ANADİLDE EĞİTİM ÇAĞRISI
Raman Der Yürütme Kurulu Adına açıklama yapan Ferzet Turan, Kürt çocuklarının anadilinde eğitim hakkına dikkat çekerek kamuoyuna ve yetkililere çağrıda bulundu.
Dernek adına açıklama yapan Ferzet Turan, Türkiye’nin kurucu unsurlarından olan Kürt halkının milyonlarca çocuğunun anadilinde eğitim hakkından fiilen mahrum bırakıldığını ifade etti.
Açıklamada, ortaokullarda Kürtçe’nin (Kurmancî ve Zazakî) yalnızca haftada 2 saatlik seçmeli “Yaşayan Diller” dersi kapsamında sunulduğu hatırlatılarak, öğretmen eksikliği ve çeşitli idari engeller nedeniyle bu hakkın çoğu zaman uygulamada karşılık bulmadığı belirtildi.
Bilimsel verilerin anadilin çocukların zihinsel ve duygusal gelişiminde temel rol oynadığını ortaya koyduğuna vurgu yapılan açıklamada, anadilden uzak bir eğitimin motivasyon kaybına, düşük akademik başarıya ve kavramların içselleştirilememesine yol açtığı kaydedildi. Anadilde eğitimin ise bilişsel gelişimi, çok dilliliği ve genel eğitim kalitesini güçlendirdiği ifade edildi.
Raman-DER, anadilde eğitim hakkının pedagojik, insani ve evrensel hukuk ilkelerinin gereği olduğunu belirterek, hukuk devleti ilkesinin bir sonucu olarak bu hakkın fiilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
Raman-DER, yetkilileri ve kamuoyunu duyarlılığa davet ederek çocukların geleceği için ortak sorumluluk çağrısını yineledi.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01VALİ CANALP’A VERGİ HAFTASI ZİYARETİ
- 02KUDRET CAMİİ’NDE GÖNÜL SOFRASI KURULDU
- 03RAMAZAN’DA UÇACAKLARA HAVALİMANI HATIRLATMASI
- 04Petrol-İş’ten Viking’te Sendikalaşma tepkisi : “Baskılar bizi yıldıramaz”
- 05ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER ONURUNA İFTAR VERİLDİ
- 06NÛBİHAR DERNEĞİ ANADİL GÜNÜ’NÜ KUTLADI
- 071,5 AYDA 2 MİLYONU AŞKIN YOLCU TAŞINDI
- 08“BUGÜN İHTİYACIMIZ OLAN AYRIŞMA DEĞİL DAYANIŞMADIR”
- 09RUHSATSIZ SİLAH OPERASYONU: 3 KİŞİ TUTUKLANDI
- 10AK PARTİ'DE “İFTARA 5 KALA” DAYANIŞMASI
- 11YILMAZ AİLESİNİN ACI GÜNÜ
- 12Zehir taciri Batman'a girmeden yakalandı
- 13ÇİFTÇİ: YEREL ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPIN
- 14“Ramazan, paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel zamanıdır”
- 15Ramazan ayında kırmızı ete zam gelir mi?




Henüz Yorum yok