
Koyun kırkma dönemi başladı
Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyünde ikamet edenler, hayvanlarının yazın daha sağlıklı gelişim göstermesi için koyun kırkma uygulamasına başladılar.
Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırktıklarını belirten hayvan yetiştiricileri, bu işlemin, koyunun sağlığı açısından faydalı olduğunu, hayvanların kilo almasını ve kendilerinin de yünü satarak kâr elde etmelerini sağladığını söyledi.
Koyunlarını kırkan köylülerden Abdullah Karakuş, "Yılda bir defa, nisan sonunda koyunlarımızı kırkıyoruz. Kırktığımız yün; yatak, döşek ve yorganlar için kullanılıyor. Yün, ömür boyu kullanılabilen sağlıklı bir üründür. Yün, pamuk gibi değildir. Hayvanlara da faydası var. Soğukta sıcak tutuyor. Yağmur, kar yağışlarına ve her türlü soğuğa karşı yün, hayvanı koruyor. Soğuk, hayvana işlemiyor. Yün kırkma, hayvanın sıcak havada serinlenmesi içindir. Elde ettiğimiz yünü de değerlendiriyoruz. Yünü kırkmasak havalar tam sıcak olduğunda sıcaklara karşı dayanamayabilir. Bir daha yünü çıkana kadar havalar soğuyor. Böylelikle koyunlar, yünleriyle soğuklardan korunuyorlar." dedi.
Koyun kırkılmazsa hayvanların ölümüne sebep olabiliyor
Koyun kırkma işinin yapılmamasının hayvanların ölümüne sebebiyet verebileceğini anlatan Haydar Budakar, şunları söyledi:
"Her yıl bahar mevsiminde koyunların yünlerini kırkıyoruz. Eğer bu yünü kırkmasak havalar tam ısındığında kirlenir, kullanılamaz hale gelir. Yün kesilmediği zaman koyuna da sıcak ve zararlıdır. Hatta hastalanmasına neden olabilir. Kırktığımız yünü yıkayıp yorgan ve minderlerde kullanıyoruz. Yatak olarak kullanılıp, üzerinde uyuluyor."
"Hayvanın hafif ve serin olması için yün kırkıyoruz"
Koyunların, sıcak havalarda yünlerinden rahatsız olduğuklarını dile getiren Salih Karahan, "Yün kırkmanın nedeni, hayvanlara faydalıdır. Havalar sıcak oldukça koyunlar yünden rahatsız oluyorlar. Yün eskiden çok kıymetliydi. Şimdi hazır yataklar çıktığı için yün kıymetsiz olmuş. Artık neredeyse satılmayacak durumdadır. Yazın ceket giymek sıcak olduğu için ceket çıkarılınca serin ve rahat oluyoruz. Hayvanlarda da aynen öyledir. Hayvanın hafif ve serin olması için yün kırkıyoruz." ifadelerini kullandı.
Köylülerden Methi Çelik ise "Koyunların yününü kırkıyoruz ki hayvana çok sıcak olmasın. Elde edilen yünden yorgan ve yataklar yapıyoruz. Bir zamanlar yün bulunamıyordu. Şimdi ise kimse yüne bile bakmıyor. Dünya doymuş. Yün kırkmak işi hayvanlara çok iyidir. Yün kesildiğinde hayvan daha fazla gelişiyor. Yün, kışın hayvanı sıcak tutuyor, yazın da hayvan serin olsun diye mecburen kırkılıyor." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01Yeni yerleşim alanları için yapılan içme suyu hattı incelendi
- 02Batmanlı İş İnsanı Esat Ekremoğlu, Memleketine Değer Katmaya Devam Ediyor
- 03Geleceğin Yıldızları Petrolspor’da Yetişecek
- 04BATMANLILAR BOĞAZ TURUNDA BULUŞTU.
- 05Evde Sağlık Hizmetlerinde büyük atılım
- 06Peygamber Sevdalılarından Batman Halkına Çağrı: “Gazze İçin Ankara’da Olalım”
- 07OSB Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı
- 08FUTBOLDA GOL YEMEDEN ÇİFTE ŞAMPİYONLUK
- 09Temmuz Ayında Elektrik Tüketiminde Rekor Artış
- 10Çarşı Pazarda Kışlık Bereketi: Vatandaş Kurutmalık Alışverişine Yöneldi
- 11Zabıtadan Dilencilere ve Işıkta Satış Yapan Çocuklara Sıkı Denetim
- 12Sason’da Ulaşım Rahatlıyor: Gölbaşı Mezrasına Güvenli ve Konforlu Yol
- 13YAŞAR KEMAL KENT ORMANI’NA SAHİP ÇIKALIM!
- 14Batman Valiliği Proje Ofisi’nden yenilikçi tarım girişimine destek
- 15BATMAN VALİLİĞİ’NDEN STRATEJİK HAMLE
Henüz Yorum yok