Üzüm yetiştiricilerine "külleme hastalığı" uyarısı
Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesinin birçok yerinde çiftçiler, özellikle şire üzümüne (mezrona) musallat olan külleme (xwêlî) hastalığı yüzünden geçen yıl üzüm veriminden olumsuz yönde etkilendi.
Üzüm bağlarının bu hastalığa yakalanmadan önlem alınması gerektiğini belirten Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Çiftçilerin üzüm bağlarına bulaşan külleme hastalıyla başlarının dertte olduğunu söyleyen Doğan, külleme hastalığı ile ilgili çiftçilerin bilgi sahibi olmaları ya da uzman kişilerden destek alması gerektiğini aktardı.
Gercüş bölgesinin yoğun üzüm yetiştirilen bir bölge olduğunu ifade eden Doğan, “Bölgeye özgü Gercüş, Midyat, Savur tarafında mazrone üzüm dediğimiz bölgeye özgü pekmezlik bir üzüm çeşididir. Bu tabi zaman zaman külleme hastalığı gibi hastalıklarla çiftçimiz mücadele edemiyor ve çok zarar ediyor. Geçen sene bunu yoğun yaşadık. Yağışlı olan yıllarda külleme olayı daha fazla görülüyor.” dedi.
Çiftçilerin külleme hastalığıyla ilgili danışmana ihtiyacının olduğunu vurgulayan Doğan, “Çiftçilere tavsiyemiz öncelikle danışmana, ziraat mühendisine, bu konuda uzman olan kişilere başvurmaları gerekiyor. Gercüş’te Ziraat Odamız var, orada 4 tane ziraat mühendisleri danışmanları var, bu konuda bilgilidirler. Gercüş Ziraat Odasının bununla ilgili bir çalışması var. Çiftçiler üzümün ilk çiçeklenme döneminden başlayarak düzenli bir şekilde ilaçlamasını takip etmesi lazım. Tabi bunları ziraat mühendislerimizin gözetiminde yapmaları lazımdır. Küllemenin önlenmesi için çalışmalar yapıyoruz ama sürekli orada bulunma gibi bir imkânımız yok.” diye konuştu.
“İlaçlama düzenli ve kontrollü bir şekilde uzman gözleminde yapılmalı”
Külleme hastalığının dikkat edilmesi gereken hastalık olduğuna işaret eden Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Külleme hastalığı fungal (mantar) hastalıktır. Dolayısıyla ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor. Bunun için sürekli arazilerinde olduklarından dolayı çiftçiler sürekli takip etmesi lazım. İlaçlamalarını düzenli ve kontrollü bir şekilde uzmanların gözleminde yapmaları lazım. Geçen sene külleme ile birlikte üzüm üreticilerimizin zararını oluşturan birde don olayı vardı. Özellikle Dona karşı fiziksel önlemler almaları lazım. Tarımda zararın geri dönüşümü olmadığı için çok dikkat edilmesi gerekiyor.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN BELEDİYESİ’NİN 2026 BÜTÇESİ 12 MİLYAR 300 MİLYON TL
- 02“Son 54 yılın en sert kışı yaşanıyor”
- 03Ruhsatlandırma çalışmalarında rekor
- 04Çiftçi, esnafın talepleri için Ankara yolcusu
- 05Aranan 23 şahıs yakalandı
- 06UYGULAMALI SINAV ÖNCESİ BELEDİYEDEN PİST TEMİZLİĞİ
- 07Başkan Kaplan, Esnafa Faizsiz Kredi Desteği Sağlanmalıdır.
- 08Petrol - İş, “Enflasyon karşısında petrol emekçisinin ücreti eriyor”
- 09Ekmen, "Emekliler toplumun yükü değil, vicdanıdır"
- 10GELECEĞE ATILAN EN BÜYÜK YATIRIM: ALTYAPI MASTER PLANI
- 11Batman’da emekçilerden ortak çağrı : “Sefalete alışmayacağız”
- 12BELEDİYE’DEN BUZLANMAYA KARŞI 24 SAATLİK SEFERBERLİK
- 13BESO Başkanı Çiftçi, “Esnaf için konut, dijital pazar ve sosyal projeler hayata geçiyor”
- 14ŞİKÂYETLERİN YÜZDE 98’İ ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU
- 15TARIM PERSONELİNE SINAV MÜJDESİ




Henüz Yorum yok