TEK TEK YUMURTA DÖNEMİ
Batmanda yıllardır et ürünleri satışı gerçekleştiren işletmeci Ramazan Demir , halkın artık koli halinde yumurta satın alma gücünün kalmadığını belirtti.
Batmanda yıllardır et ürünleri satışı gerçekleştiren işletmeci Ramazan Demir , halkın artık koli halinde yumurta satın alma gücünün kalmadığını belirterek, tanesi 1 liradan satılan yumurtaları tek tek almaya başladığını söyledi. Demir , artık tavuğunda yarım halde satıldığını açıkladı. Eskiden hafta bir kolı yumurta alanlar şimdilerde ayda bir almaya başladı.
“8 senedir bu işin içerisindeyim. Hiç bu kadar artış görmedim. Yıla göre 1-2 TL artış olurdu. Ama şimdi neredeyse 5 TL’lik bir artış olduğu diyen” Demir , “Tavuk etine önceden insanların talebi daha yoğundu. Tavuk eti ucuz olduğu için çok rağbet vardı. Bunun üzerine çeşitler artmıştı. Kemikli göğüsten bonfile, bonfileden şnitzel çıkartabiliyorsun. En yüksek fiyatlı kanattı. En çok kanat alınıyordu. En iyi üründü, en çok o satılıyordu. Şu anda insanlar daha çok çorbalık ve bütün piliç alıyorlar. Bütün piliç 5-6 yıldır en az satılan üründü. Kimse almazdı. Hazır yemeğe kaçıyorlardı. Şimdi herkes bütün piliç alıyor. Çünkü ucuz. 2-3 çeşit yemek çıkabiliyor. Bir aileyi geçindirebiliyor. Suyundan, etinden faydalanılıyor. Şu an üretim yok. Halkın alım gücü düştü. Üreten de yok. Şehirden gelen kadar köyden gelen de var. Köyden gelip tavuğunu, yumurtasını bizden alan var. Yem fiyatları yükseldikçe tavuk bakmak zorlaşıyor. Bütün pilicin kilosu 13 Lira” dedi.
KÖYLÜ BİLE TAVUK VE YUMURTA SATIN ALIYOR
Köylerde tavukçuluğun her geçen gün bittiğini aktaran Demir; “Köylüden duyduğumuz kadarıyla yem fiyatları çok yüksek. Köylü, ‘1 tavuğun yediği yemle 10 tavuk alabiliyoruz’ diyor. Bakmaktansa tüketmeyi tercih ediyorlar. Bence en önemli şey üretim yapmak, köylüyü teşvik etmek, köye yönlendirmek gerekiyor. Yumurta fiyatları çok yükseldi. Artık büyük boy yumurta satamıyoruz. Halk alamıyor. Biz de küçük yumurtaya yöneldik. 30’lu küçük yumurta satmaya çalışıyoruz. 18 Lira ’ya sattığımız koliyi 1 haftadır 23-25Lira ’ya satıyoruz. Fiyatlar çok yüksek. Tek tek yumurta alanların sayısı çok arttı. Tek yumurtanın fiyatı 1 – 1,25 TL arası değişiyor. Birçok çeşit yumurta var. Onlar gramajlarına göre ayrılıp ona göre fiyatlandırma yapılıyor. En büyük yumurtanın 15 tanesini 10 Liradan satıyorduk. Şu an 20 Lirayı bulmuştur. 1-2 haftadır satamadığımız için almıyoruz. Şu an en çok orta boya talep var. 12-13 Liraydı. Şu an 20 Liradan satıyoruz. 30’lu büyük yumurta satamıyoruz. Orta boy satıyoruz. 30’lu orta boy yumurta 18TL’ydi. Şimdi 23 TL oldu. Yumurta borsası var. Her hafta orada belirleniyor. 18 senedir bu işin içerisindeyim. Hiç bu kadar artış görmedim. Yıla göre 1-2 TL artış olurdu. Ama şimdi neredeyse 12 TL’lik bir artış oldu” diye açıkladı.
Hiç bu kadar zor dönem geçirmediğini ifade eden emekli vatandaş Alaeddin Atak ,“Yumurtanın fiyatı çok fazla. Düşmesini istiyoruz. Hangi fakir yiyebilecek? İnsanların geçinmeye, bir şeyler almaya parası yok. Ne alabilecek? Yetkililerin bunu düşünmesi gerekiyor. Ben emekliyim. Aldığım para ne? Tavuk ne kadar, yumurta ne kadar?
Daha önceki dönemler iyiydi. Para azdı ama insanlar rahat geçiniyordu. Şimdi öyle bir şey yok. Alım gücümüz çok düştü” dedi. (Atlican Atak)
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 0123 NİSAN COKUYLA KUTLANDI
- 02500 BİN ÖĞRETMENE ŞİDDETLE MÜCADELE EĞİTİMİ
- 03VALİ CANALP, KOLTUĞUNU MİNİK EREN’E DEVRETTİ
- 04METRUK YAPILAR BİRER BİRER ORTADAN KALDIRILIYOR
- 0523 NİSAN ÇELENK SUNMA TÖRENİYLE BAŞLADI
- 06TÜZÜN, “BİSMİLLAH DİYEREK SAHAYA İNİYORUZ''
- 07ERDEMLİ GENÇLİK’TEN GENÇLERE ÇAĞRI “BİRLİKTE ÜRETELİM”
- 08SOLİN CADDESİ’NE 100 TESPİH AĞACI DİKİLİYOR
- 09KARDELEN MAHALLESİ’NDE 23 NİSAN’A ÖZEL ANLAMLI ETKİNLİK
- 10“65 İlde, 25 ülkede sahadayız”
- 11BATMAN BAROSU'NDAN ''BARIŞ SÜRECİ'' PANELİ
- 12Kardelen Mahallesi’nde 23 Nisan’da temsili muhtar çocuk oldu
- 13VALİ CANALP “ÇOCUKLAR, ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİDİR”
- 14TAŞKIN RİSKİNE KARŞI TARİHİ ADIM!
- 15BEŞPINAR’A ULAŞIM YENİDEN AÇILDI




Henüz Yorum yok