
Tüpraş’ın yılın ilk çeyrek dönemi finansal sonuçları
Tüpraş’ın 2018 yılı ilk çeyrek dönemi finansal sonuçlarına ilişkin açıklama
Tüpraş 2018’in ilk çeyreğinde, bakım faaliyetlerini yürütürken yurt içi talebi karşılamaya devam etti.
Rafinerilerindeki yatırım faaliyetlerine ve planlı bakım duruşlarına rağmen Tüpraş, 2018 ilk çeyreğinde yurt içindeki canlı talebi karşılamaya devam etti.
2018 yılına 66,6 $/varil seviyesinden başlayan ham petrol fiyatı, OPEC ve Rusya’nın kesinti anlaşmasına uyumlarının devam etmesi ve Orta Doğu’da artan jeopolitik risklerin etkisiyle yukarı yönlü desteklendi. Ancak ham petrol fiyatı ABD üretimindeki artışla dengelenerek ilk 3 ayda %1 artışla 67,3 $/varil seviyesinden kapandı. İlk çeyrek ortalaması ise 66,8 $/varil olarak gerçekleşti.
Yılın ilk çeyreğinde güçlü ekonomik aktivite ve kış koşullarıyla desteklenen motorin ve jet yakıtı marjları geçen yılın üzerinde gerçekleşirken, benzin ve fuel oil marjları 2017 yılı 1. çeyreğine göre daha düşük kaldı. Aynı dönemde, hafif-ağır ham petrol fiyat farkları ise OPEC kesinti anlaşmasının da etkisiyle daraldı. Bu etkenler çerçevesinde Akdeniz Rafineri Marjı 4,0 $/varil olarak gerçekleşti. Tüpraş net rafineri marjı ise geçen yılın 1.çeyreğindeki 8,7 $/varil seviyesinden 4,8 $/varil seviyesine geriledi.
Üretim miktarındaki planlı bakım kaynaklı gerilemeye rağmen Türkiye talebini karşılamaya devam eden Tüpraş, yurt içi satış miktarını %5 artırarak 5,2 milyon tona yükseltti. Toplam satış miktarı ise 6,2 milyon tona ulaştı.
Operasyonel ve Finansal Veriler
1.Ç 2018 1.Ç 2017 Fark (%)
Operasyonel Toplam Üretim (Bin Ton) 5.180 7.080 -27
Yurt İçi Satış (Bin Ton) 5.203 4.956 5
Toplam Satış (Bin Ton) 6.201 7.215 -14
Finansal Satış Hasılatı (Milyon TL) 13.421 12.370 8
Faaliyet Karı (Milyon TL) 690 1.312 -47
Vergi Öncesi Kar (Milyon TL) 472 1.052 -55
Net Dönem Karı (Milyon TL) 387 876 -56

Tüpraş 2018 yılı 1. çeyrek satış hasılatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ham petrol fiyatındaki %24 artış ve kurdaki %3’lük yükselişin de etkisiyle %8 artarak 13,4 milyar TL olarak gerçekleşti.
Daralan hafif-ağır ham petrol fiyat farkları, toplam ürün marjının gerilemesi ve planlı bakım duruşlarının etkisiyle faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %47 düşerek 690 milyon TL; vergi öncesi karı ise %55 azalarak 472 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Yılın ilk 3 ayında, şirket hedefleri doğrultusunda yatırımlarını sürdüren Tüpraş, rafinaj için toplam 63 milyon $ yatırım harcaması gerçekleştirdi. Yatırımcılarla paylaşılan 2018 yılsonu faaliyet beklentilerinde bir değişikliğe gidilmeyerek tam kapasite üretim ve Akdeniz marjı üzerinde rafineri marjı hedefleri bir kez daha irdelendi.
Tüpraş, artan küresel rekabet gücüyle, operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirerek, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecek Açıklamasında bulunuldu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ODUNCU:BU SESSİZLİK KABUL EDİLEMEZ
- 028 YAPI KONTROLLÜ ŞEKİLDE YIKILDI
- 03HASANKEYF’TE GECE IŞIKLARI TARİHLE BULUŞTU
- 04TPAO BULVARININ KALDIRIMLARI YIKANDI
- 05HAVALİMANINDA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 1 KİŞİ TUTUKLANDI
- 06BATMAN TIMOKLULAR DERNEĞİ’NDEN FİNAL MAÇI DAVETİ
- 07BELEDİYEDEN ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI
- 08VALİLİKTEN ÖĞRENCİLERE MATEMATİK KURSU
- 09HASANKEYF’İN GELECEĞİ İÇİN PROJELER MASAYA YATIRILDI
- 10PETROLSPORLU MİNİKLERDEN 5 MADALYA
- 11BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN BASIN BAYRAMI MESAJI
- 12Fırat: “Basının Susturulması, Bir Ülkenin Geleceğini Karartır”
- 13ÇAMLITEPE MEZRASI MODERN YOLA KAVUŞUYOR
- 14Asma’dan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı
- 15BASIN, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR
Henüz Yorum yok