
Dünya Diyabet Günü
Pamukçu açıklamasında, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insüline karşı dokularda direnç oluşması nedeniyle kandaki şeker miktarının yükselmesiyle ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Günümüzde, diyabet ve onunla aynı risk faktörlerini paylaşan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet sıklığı hızla yükselmektedir.” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon, dünyada 150 milyon diyabetli kişi bulunduğunu aktaran Pamukçu, “Böyle giderse 2025 yılında bu rakamların 2’ye katlayacağı tahmin edilmektedir. Avrupa’da körlük nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Koroner kalp hastalığından ölümlerin yüzde 75’inin, bacak ampütasyonlarının yüzde 50’sinin nedeni, böbrek hastalığının en önemli sebebi yine şeker hastalığıdır. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerekmektedir. Kontrol altında tutulan diyabet, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında Aydın şunları kaydetti: “Diyabet tedavisi; ilaç tedavisi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizden oluşmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılacak tek ilaç insülindir. Tedavi amacı, kan glukozunu normal düzeylerde tutmak, diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonların oluşumunu önlemek, varsa ilerlemesini durdurmak, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Tip 2 diyabetlinin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur. Yaşam tarzı değişikliğinin iki bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite bu bireylerde uygulanacak ilk adımdır. Yeterli gelmediği durumlarda hekim kontrolünde oral anti diyabetik ilaçlar ya da insülin takviyesi yapılabilir.”
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Büro Memur-Sen Batman Şubesi’nden Kurum Ziyaretleri
- 02“Sarıyer taraftarlarının çirkin eylemi yanlarına kâr kalmamalı”
- 03VALİ CANALP “EMEKÇİLER KALKINMANIN TEMEL TAŞIDIR”
- 04OSB YÖNETİM KURULU TOPLANDI
- 05ODUNCU’DAN TÜPRAŞ İŞÇİLERİNE DESTEK
- 06HASANKEYF KIRSALINA 40 MİLYON TL’LİK ALTYAPI HAMLESİ
- 07JANDARMA KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRMIYOR
- 08Aydın Gülmez'den Sarıyer taraftarına sert tepki;
- 09İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİ TOPLANTISI YAPILDI
- 10İL İSTİHDAM KURULU TOPLANDI
- 11DEMİR’DEN VERGİ SÜRESİ UZATMA ÇAĞRISI!
- 12DEVA BAŞKANI YILMAZ'DAN SERT TEPKİ
- 13BAŞKAN GÜNEŞ, 4. TARIM VE ORMAN ŞÛRASI’NA KATILDI
- 14HAMİTOĞLU'NDAN SARIYER TEPKİSİ
- 15BATMAN’DA TARİHİ DOKUNUŞLA MODERN DÖNÜŞÜM
Henüz Yorum yok