
Batman’da “Merkür Geçişi” gözlemlendi
100 yılda 13 kez görülen ‘Merkür Geçişi’, 10 yıl aradan sonra tekrar ortaya çıkarken Batman’da da özel bir okulda teleskopla gözlemlendi.
Batman Mezopotamya Astronomi Derneği (MAD), 14.15 ile 18.30 saatleri arasında gerçekleşen ‘Merkür Geçişi’ Batman’da gözlemleyerek geçişi kayıt altına aldı.
Yapılan gözlem hakkında konuşan MAD Başkanı Astronom Mahmut Tekeş, “Teleskoplarla ‘Merkür Geçişi’ izledik. Merkür geçişi nadir gözlenene bir geçiştir. En son 2006 yılında gerçekleşmiş 10 yıl aradan sonra 9 Mayıs tarihinde geçekleşti. Bir sonraki geçiş ise 2019 yılında gerçekleşiyor. 100 yılda 13 kez geçiş sağlanıyor ve nadir gözlenen bir olaydır. Şuna biz Batman TED Kolejinde teleskoplarımızı korduk ve güneş batıncaya kadar Merkür geçişini gözlemleyip fotoğraflayacağız.” dedi.
Etkinlikte öğrencileri bilgilendirdiklerini belirten Tekeş, “Burada güneş sistemi hakkındaki bilgileri hem bizim tek yıldızımız olan Güneş hakkında, özellikle Merkür’ün Güneş önünde geçip Merkür ile Güneş’in kıyaslanmasını anlattık. Nadir gözlenen olaylarda sürekli gözleyemeyiz bu geçişi. Bu geçişi göremeyen kişi 11 Kasım 2019 yılını beklemek zorunda kalacak. Kasım ayları da genelde yağmurludur. Türkiye koşulları göz önünde bulundurduğumuzda büyük ihtimalle gözlenmeyecek. Çocuklarımıza biz astronomi ve gökyüzü hakkında genel olarak bilgilendirdik.”
Ayrıca teleskoplarla akşam gözlem yapacaklarını ifade eden Tekeş, 19.30-21.30 saatleri arasında da Ay ve Jüpiter gözlemini yapacaklarını söyledi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN BASIN BAYRAMI MESAJI
- 02Fırat: “Basının Susturulması, Bir Ülkenin Geleceğini Karartır”
- 03ÇAMLITEPE MEZRASI MODERN YOLA KAVUŞUYOR
- 04Asma’dan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı
- 05BASIN, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR
- 06“BASIN, HAKİKATİ ULAŞTIRMA VAZİFESİNİ ÜSTLENİYOR”
- 0724 Temmuz Basın Bayramı Kutlu Olsun
- 08BAMMED: GAZETECİLİK HALKIN SESİ, VİCDANIN KALEMİDİR
- 09“BATMAN BASINI KIYMETLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYOR”
- 10ÖĞRENEN MAHALLELER, BİLİNÇLİ AİLELER PROJESİ SÜRÜYOR
- 1160 SU KUYUSUNDA BAKIM VE VERİMLİLİK ÇALIŞMASI
- 12SEMT PAZARLARI DENETLENİYOR
- 13“TARAFSIZ VE ÖZGÜR BASIN, GÜÇLÜ DEMOKRASİLERİN TEMELİDİR”
- 14GENÇ ASKON’DAN BASIN BAYRAMI BULUŞMASI
- 15BGYC’DEN 24 TEMMUZ MESAJI
Henüz Yorum yok