Nesli tükenmekte olan "semender" bulundu
Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Aydınlı (Kamerin) köyü Mağaralı (Berhadirej) mezrasında bir kişi, tarlasında nesli tükenmekte olan sarı benekli Ortadoğu lekeli "semender" buldu.
Semenderin yuvasını gören İskender Aydın, sevimli bulduğu bu hayvanların telefonla fotoğrafını çekti.
Köylerindeki birkaç yerde semender bulduklarını belirten Aydın, internette yaptığı araştırma sonucunda, bu hayvanların neslinin tükenme tehlikesi olduğunu öğrendi.
Konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürü Ercan Turan, semenderlerin koruma altında olmadığını ancak neslinin tükenme tehlikesi bulunduğunu söyledi.
Turan, "Koruma altında olan bir hayvan değil ama nesli tükenme kriterine yakındır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir semender türüdür. Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran bölgelerinde bulunurlar. Bu hayvana zarar verildiği takdirde 4119 sayılı Kara Avcılık Kanunu'nun ilgili maddelerine göre gerekli yaptırım işlemleri yapılacaktır. Bu yaptırımda hem idari para cezası hem de tazminat cezası var." dedi.
Ortadoğu lekeli semender
Salamandridae (semendergiller) familyasından olan Ortadoğu lekeli semender, Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran'da yaşayan ve 3 alt türü bulunan bir semender türüdür. Türkiye'de ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde sık görülen semenderler; orman açıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlarda yaşar.
Semenderlerin vücutları kalındır. Vücutlarında; parlak siyah, dağınık veya şerit halinde sarı lekeler bulunur. Bu lekelerin şekli ve büyüklükleri farklıdır. Dağılım bölgeleri esas olarak Anadolu'dur.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 05Murat Çiçek ile röportaj:
- 06 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01EVLENECEK GENÇLERE DESTEK
- 02ÖĞRENCİLERE BİLİM VE TEKNOLOJİ KONULU SEMİNER
- 03KÜTÜPHANELERDE BAŞARI ARTIYOR
- 04BÖLGEDE ANA SU HATTI YENİLENİYOR
- 05Batman Petrolspor Bayrakları Şehri Süslüyor
- 06YAŞLILARA SAYGI HAFTASI'NDA VEFALI BULUŞMA
- 07METRUK BİNALARA ASLA TAVİZ YOK
- 08GERÇEĞİ ARATMAYAN YANGIN TATBİKATI
- 09VALİ CANALP, BİLİM MERKEZİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
- 10VALİ CANALP’A ‘ORMAN HAFTASI’ ZİYARETİ
- 11İKİ PROTOKOL İMZALANDI
- 12PETROL CİTY, RAMAZAN’DA 1 MİLYON ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI
- 13BATMAN’DA YAĞMUR ALTINDA NEWROZ COŞKUSU
- 14AŞİRET DERNEKLERİNE BAYRAM ZİYARETİ
- 15KAN BAĞIŞI BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU




Henüz Yorum yok