Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?
Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?
Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Yılmaz, “Bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminin özeti sabır ve bol bol denemedir” dedi.
Bebeklerde ek gıdaya geçişin, annelerin hevesle ve heyecanla beklediği bir dönem olduğunu belirten Uzman Dr. Cansu Yılmaz, “Bu döneminde bebeğiniz tüm gıdaları ilk kez tadıyor. İlk tadımlarda ek gıdaları reddetmeleri beklenen bir durumdur. Umutsuzluğa kapılmadan ve stres yapmadan tekrar tekrar denemeye devam etmelisiniz. Ek gıdaya geçiş döneminin özeti sabır ve bol bol denemedir” dedi.
İlk 6 ayda bebeğiniz için sadece anne sütü yeterli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ek gıdalara 6. aydan sonra tadımlar şeklinde yavaş yavaş başlanmalıdır. Tadımlarda üç gün kuralı geçerlidir. ilk gün çay kaşığı, ikinci gün tatlı kaşığı, üçüncü gün alabildiği kadar olacak şekilde arttırılarak denenmelidir. Herhangi bir allerjik reaksiyon (vücutta/ağız çevresinde döküntü, ciddi huzursuzluk, kakada kanama, aşırı kusma vb.) görülmezse, yeni besine geçilebilir. Unutulmamalı ki, ilk bir yaş (özellikle ilk 9 ay) ana öğün anne sütü (anne sütü yoksa formül mama) ara öğün ek gıda olmalıdır. Anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Mümkün hazır gıdalardan uzak durulmalı, kavanoz ürünleri ve paketli gıda kullanılmamalıdır. 1 yaşından önce bal, yumurta beyazı, tuz ve şeker verilmemelidir” diye konuştu.

Ek gıdaya ilk başlangıç sebze, yoğurt ve meyve püresi ile olması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Mevsim meyve ve sebzeleri tercih edilmelidir. Meyve püresi, cam rende kullanılarak hazırlanabilir. Elma, şeftali, armut, muz, kayısı, avokado verilebilir. Çilek allerjik olabilir. Portakal ve mandilina aroması ve kabuklarındaki uçucu yağlar nedeniyle erken dönemde gaz ve kolik yapabilir. Hazır meyve suları verilmemelidir. Yoğurt, evde günlük sütten mayalanmış taze olarak verilmelidir. Eğer çocuk sade yoğurt sevmiyorsa meyve veya pekmezle tatlandırılabilir. Sebze çorbası, patates, havuç, kabak, bal kabağı, ıspanak, taze fasulye, bezelye, domates, maydanoz, kırmızı mercimek, pirinç ile hazırlanabilir. Sebzeler zeytinyağı ile haşlandıktan sonra rondo veya tel süzgeçten geçirilir. Hazırlanan püre çok akışkan veya çok koyu kıvamda olmamalıdır” dedi.
Etiketler : #sağlık bebek çocuk süt,
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BESOB Başkanı Kaplan, “Esnafa Konut Projesine TESK’ten destek”
- 02EKMEK TARİFESİ GÜNCELLENDİ
- 03BESO’DAN ESNAFA SOMUT DESTEK: İNDİRİMLİ ARAÇLAR TESLİM EDİLDİ
- 04KAR TEMİZLEME VE TOPLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- 05‘’BİZ KOLTUK İÇİN DEĞİL, HİZMET İÇİN GELİYORUZ’'
- 06CEMAL KAYA “HEM MENTAL HEM FİZİKSEL AÇIDAN KAZANIMLI BİR KAMP OLDU”
- 07Rojava saldırılarını protesto ettiler
- 08İŞKUR’dan 2026’da büyük destek : Engelli ve eski hükümlülere iş kurma hibesi
- 09“GAZETECİLİK BİR KAMU GÖREVİDİR”
- 10MÜTEŞEBBİS HEYETİ TOPLANTISI YAPILDI
- 11BESO’dan Karz-ı Hasen Destek Sandığı Girişimi
- 12ÖZGÜRLÜK BULVARI’NDA ZİNCİRLEME KAZA
- 133.810 SOSYAL KONUT KURASI BUGÜN ÇEKİLECEK
- 14BEYAZ ESARETTE CAN KURTARAN MÜCADELE
- 15BAŞKAN ÇİFTÇİ, “İSTİHDAM ÖNCELİĞİMİZDİR”




Henüz Yorum yok