
Hasadı yapılan tonlarca lahana çürümeye terk edildi
Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahallesi’ndeki çiftçiler, lahana veriminden memnun. Ancak tüm emek ve masraflarına rağmen, hal komisyoncularının 10 kuruşa bile ürünlerini almayınca yaklaşık 40 ton lahananın ellerinde çürüdüğünü belirttiler.
Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Segırka çiftçileri, ürettikleri yerli sebzeleri değerinin altında ya da hiç satamadıklarını ifade ediyorlar.
Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan, lahana, marul ve karnabahar gibi ürünleri yetiştiriyor. Sebzeleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışan Segırkalılar, yetkililerden destek bekliyor.
“Geçen sene lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık”
Segırka çiftçilerinden Eşref Aslan, “Bu yıl lahanalarda ve neredeyse tüm sebzelerde adeta iflas ettim. Lahana ekimine 12 bin lira masraf yaptım. Geçen sen lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık. Her şeye zam yapılmasına karşın, ürünlerimizi geçen seneki fiyatlara bile satamıyoruz.” dedi.
“Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım 8 lira kazandım”
Lahana hasadından sonra ürünlerini hale götürdüklerini ancak satamadıklarını söyleyen Aslan, “Hasattan sonra bin bir umutla hale götürüm, ancak satamadan geri getirdim. Pazara götürdüm orada belki satarım umuduyla, orada da satamadım. Kilosu 10 kuruşa bile satılmayınca, gübre, mazot gibi birçok masraflar nasıl çıkarılır. Bu parayla hiç bir masraf çıkarılamaz. Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım, 8 lira kazandım. 8 lira sadece yakıt paramı bile çıkarmadı.” şeklinde konuştu.
“Devlet bize yardım etmeli”
Çiftçilerden Abdullah Aslan ise şunları kaydetti:
“Lahanalarımız hepsi boynumuzda kaldı. Lahanaların çoğunun hasadını bile yapmadık. 2 römork lahana doludur, kimse almadığından çöpe atacağız. Fide parası ve yaptığımız masrafları çıkarmak için gurbete gidip çalışacağız. Çaresiz ve mağduruz. Devlet bize yardım etmeli. En azından biraz da olsa sıkıntımızı gidermelerini istiyoruz.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA PROJESİ TOPLANTISI YAPILDI
- 02SASON BAL FESTİVALİNE GERİ SAYIM BAŞLADI
- 03VALİ CANALP, KARDEŞLİK MESCİDİ İNŞAATINI YERİNDE İNCELEDİ
- 04BATMAN BELEDİYESİ’NDEN RÖGAR KAPAĞI AÇIKLAMASI
- 05AK PARTİ’DE MERKEZ İLÇE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 06PARK VE BAHÇELERDE SONBAHAR MESAİSİ
- 07BARO’DAN CEZAEVİNDEKİ TELEFON SORUNUNA GİRİŞİM
- 08KIŞ SPOR OKULLARIYLA GENÇLER SPORLA BULUŞUYOR
- 09EKMEN “YAŞLILARIMIZ GEÇMİŞİMİZİN HAFIZASI, GELECEĞİMİZİN REHBERİDİR”
- 10TEKSTİL FUARINA YOĞUN İLGİ
- 11GENEL BAŞKAN ÇELEBİ’DEN VALİ CANALP’A ZİYARET
- 12ESNAF 7 BİN 200 GÜNDE EMEKLİ OLMAK İSTİYOR
- 13DEVA’lı Ekmen’den Bakan Kurum’a Depozito Sistemi ve Ambalaj Atıkları Sorusu
- 14İşitme Engelliler Spor Kulübünden Anlamlı Ziyaret
- 15ARANAN 2 ŞAHIS YAKALANDI
Henüz Yorum yok