EZİDİLER, KIRMIZI ÇARŞAMBA BAYRAMINI KUTLADI
Batman'da Ezidiler için kutsal olan Ezidi Bayramı 'Çarşema Sor' (Kırmızı Çarşamba) kutlandı.
Rumi takvime göre Nisan ayının ilk Çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Beşiri ilçesi Oğuz köyü Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidiler, Kırmızı Çarşamba Bayramını kutladı. Mezrada yaşayan Ezidiler, kendi aralarında bayramlaşarak dini adetlerini yerine getirdi. Bayram nedeniyle Ezidi çocuklar da kendilerine verilen renkli yumurtaları birbirine tokuşturdu. Birbirinden renkli yumurtalarla çeşitli ikramların hazırlandığı ‘Çarşema Sor' bayramı hakkında bilgi veren Ezidi vatandaşlardan Kenan Kartal, “19 Nisan Ezidi halkı olarak bugün 'Çarşema Sor' bayramını kutluyoruz. Eşimiz olsun, dostlarımız olsun, çocuklarımız olsun yan yana gelip bayramlaşıyoruz. Laleş’te, Kuzey Irağa gidip orta bayramı kutlayanlar var. Komşular olarak bir birimizin evlerine gidip bayramlaşıyoruz. Sabah erkenden mezarlıklarımıza gidip ziyaret ediyoruz. Bayram günü hem çocuklar hem ev hanımları yumurtaları soğan kabuğunda kaynatıp kırmızı hal alıyorlar. Çocuklar yumurtaları renga renge boyuyorlar.
Kurabiye, pastalar yaparak gelen misafirlere ikram ediyorlar. Basımbar dediğimiz ip her sene bir rengini değiştirerek hayvanlara, eve, çocukların ellerine, gelen misafirlerin ellerine bağlıyoruz. Buda dünyanın bir rengi olduğu için bazen kırmızı-beyaz, kırmızı-mavi gibi 2 renklerle bir arya getiriyoruz. Laleş halen aktif bayramdan 1 gün önce kurbanlar kesilir, Laleş vadisinde hazırlıklar yapılır. Dini adamlar, alimler orda hizmet etmek için, dualar için, şenlikler için 1 gün öncesinden hazırlıklar yapıyorlar. Sabah güneş doğmadan önce ibadetlerini yapıyorlar. Laleş vadisinde çıraları yakıp göz, göz oda, oda gezip çıraları yakıp Laleş vadisini Çarşema Sora hazırlıyorlar” dedi.
Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidi vatandaşlar dini inanışları gereği hazırladıkları ve ‘Basımbar’ ismi verilen renkli ipi ellerine bağladı. Baharın gelişini de müjdeleyen ‘Çarşema Sor Bayramı’nda Ezidiler evlerinin kapısına ve ağaçlara Basımbar ipini bağladı. Ezidiler, bağladıkları Basımbar ipinin bereket getireceğine inanıyor.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01CANALP: GÖNÜLLERE DOKUNMAYI İHMAL ETMEYELİM
- 0218 MART ÇANAKKALE ZAFERİ TÖRENLE KUTLANDI
- 03“300 BİN VATANDAŞIMIZI İFTAR SOFRALARINDA BULUŞTURDUK”
- 04YETİM ÇOCUKLARA ANLAMLI DESTEK
- 05KIZILAY RAMAZAN BOYUNCA 3 BİN AİLEYE ULAŞTI
- 06BAYRAM NAMAZI SAATİ BELLİ OLDU
- 07MEZARLIKLARA EK SEFER KARARI
- 08EVLİLİK KREDİSİ ALAN ÇİFTLERE EĞİTİM DESTEĞİ
- 09OTELDE UYUŞTURUCU TİCARETİNE DARBE
- 10PEKDEMİR BATMAN’DA GENÇLERLE İFTARDA BULUŞTU
- 11YAYA ÜST GEÇİDİ GÜÇLENDİRİLİYOR
- 12HABİZBİNİ DERNEĞİ PROJELERİNİ AÇIKLADI
- 13YENİDEN REFAH BATMAN İL TEŞKİLATI BASINLA İFTARDA BULUŞTU
- 14PLASTİK POŞET DENETİMİ: 251 BİN TL CEZA
- 15AFRİN’DE ÇADIRLAR BU YARDIMLA ISINDI




Henüz Yorum yok