
BÖBREKLER İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ
BÖBREKLER İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ
Yaşam Hastanesi, Dünya Böbrek günü için su dağıtımı ve bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirdi. Petrolcity AVM’de stand açan Yaşam Hastanesi, stand ziyaretçilerine su dağıtarak böbrek sağlığı hakkında bilgiler verdi.
“GÜNDE EN AZ SEKİZ BARDAK SU İÇİN”
“Yaşamın kaynağı, insan vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı ve metabolizmanın ana elemanı su” diyen Yaşam Hastanesi Üroloji Bölümü Doktoru Op. Dr. Gökmen Akarer, “Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetiminin sağlanması, eklemlerin kayganlığının sağlanması vücutta sadece birkaç faydasıdır. En küçük birimimiz olan hücrelerin bile ana unsuru sudur ve su olmadan nerdeyse hiçbir tepkime gerçekleşmez” dedi.
Op. Dr. Gökmen Akarer, su ve böbrek sağlığı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Günde en az sekiz bardak su içilmesi son zamanların güncel önerisi olmuştur. Birçok böbrek dışı hastalıkta, örnek olarak mesane kanseri, kolorektal kanser ve koroner arter hastalıklarında suyun koruyucu etkileri gösterilmiştir. Son dönem böbrek yetmezliğinin risk faktörleri arasında bireyde hipertansiyon veya diyabetes mellitus varlığı, taş hastalığı öyküsü, tekrarlayan piyelonefrit atakları, glomerülonefrit varlığı veya kalıtsal böbrek hastalıkları mevcuttur. Bu hastalıklardan bazıları doğru ve zamanında tedavi edilmesi halinde son dönem böbrek hastalığına neden olmadan kontrol altında tutulabilir. Bu hastalıkların bir kısmında suyun tedavi edici etkisi olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.
Böbrekteki taş hastalığı, suyun tedavi edici etkisinin kanıtlandığı ilk hastalık olma özelliğini taşımaktadır. Yapılan birçok çalışmada suyun tedavi edici özelliği olduğu gibi önleyici etkisi de vardır. Yapılan retrospektif analizler göstermiştir ki taş gelişmeyen bireylerin taş gelişen bireylere göre sıvı alımı ortalama 500 ml. daha fazladır. Su alımı ile üriner enfeksiyon arasındaki ilişki önemlidir. Artmış idrar miktarı ile beraber bakteriyel yoğunluk ve virulans faktörlerin yoğunluğu azalır. Her işeme sırasında idrar yolu yıkanır. Ayrıca işeme sıklığı arttıkça mesane büzülür ve böylece bakterilerin tutunacağı yüzey alanı azalmış olur. Böbreğin kistik hastalıklarında ve diyabete bağlı böbrek hasarının önlenmesinde de günlük su tüketiminin önemi birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Yalnız tabi ki bazı kalp ve böbrek hastalıklarında gereksiz su tüketimi vücutta birikebileceğinden ve ödem yapabileceğinden dolayı ilgili doktor bilgisi olmadan su içme düzeninizi ayarlamayın. Biz doktorlar gerekli ön görüşmelerle size bu konuda bilgi vermeye hazır olduğumuzu ve bunun takipçisi olacağımızı size taahhüt ediyoruz. Dünya Böbrek Günüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01RTÜK’ten Batman Rektörüne ziyaret…
- 02570 ARILI SEPET KOVANI DAĞITILDI
- 03SULAMA KANALLARINA SU VERİLDİ
- 04KURBANLIKLAR PAZARDA
- 05SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
- 06“SASON ÇİLEĞİ, DÜNYA PAZARINDA YERİNİ ALACAK”
- 07Cansuyu Derneği Batman’da kurban çalışmalarına hazır
- 08ATIK PİL KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
- 09MALABADİ’DE ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
- 10DİCLE ELEKTRİK ENERJİ ALTYAPISINI GELECEĞE TAŞIYOR
- 11BATMANLI GENÇLER ALS’YE UMUT OLDU, BATGEV SAHİP ÇIKTI
- 12KÖY OKULU TÜRKİYE FİNALİNE KALDI
- 13BAHÇEVAN OCAKBAŞI AÇILDI
- 14AYKOME’NİN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
- 15TEMİZ PARKLAR İÇİN EL ELE
Henüz Yorum yok