
Batman'da sumak hasadı yapıldı
Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesindeki çoğu köyde, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı özelliklere sahip sumak (simak) bitkisinin hasadı yapıldı.
Ulaş (Zêlîyê), Çiçekli (Şiferê), Seki (Xerabebena) ve civar köylerde daha çok üzüm bağları ile tarlalarda kendiliğinden yetişen sumağın bakımı ve budaması köylüler tarafından yapılıyor.
Yemeklere baharat olarak katılan ve soğutularak şerbet halinde tüketilen sumağın hasadına, olgunlaştığı dönem olan ağustos ayının başlarında başlanıyor.
Ulaş köyü sakinlerinden Hüseyin Kaya, üretimini oldukça fazla yaptıkları sumağın, köyleri için gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Kırmızı sumak (simağa sor) ve beyaz sumak (simağa gevr) adında iki çeşit sumak olduğunu belirten Kaya, "Buralarda en çok sumak yetişiyor. Şimdi tam sumak zamanıdır. Sumak hasadına başlanmış ve hasadı bitmek üzeredir. Midyat ve başka yerlerden tüccarlar gelip sumağı alıyor. 9 ila 13 lira arası satılıyor. Ulaşın sumağı güzel ve temizdir. Sadece hasat yapılırken biraz zorluğu var. Sumak kendiliğinden yetiştiği için özel bir ilgi istemiyor. Hasat yapıldıktan sonra bazıları temizledikten sonra kurutup satıyor, bazıları ise direkt kurutup satıyor." dedi.
Sumağın tarlalarda kendiliğinden yeşerdiğini ve ilaçsız, doğal olduğunu ifade eden Çiçekli köyü sakinlerinden H. Ahmet Çelik, "Sumağımız ilaçtır. Hiçbir ilaçlaması yok, sağ ve doğaldır. O kadar güzeldir ki bir sene alan sonraki sene de alıyor. Limon ve diğer ürünler gibi değil, yemesi çok lezzetlidir. Geçen sene sumağın fiyatı 8 ila 9 lira arası satılıyordu. Bu yıl ise 9 ila 13 lira arası satılıyor. Ekşiliği ve yemesi çok lezzetlidir. En güzel yanı da doğal yetişiyor. Onun için bir kere alanlar her zaman almaya devam ediyor." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“İşçi alımı neden sonuçlandırılmıyor”
- 02DSİ GENEL MÜDÜRÜNE ZİYARET
- 03BİTKİSEL ATIK YAĞ TOPLAMA YARIŞMASI SONUÇLANDI
- 04“TÜRKİYE YÜZYILI’NDA DOĞALGAZSIZ HANE KALMASIN”
- 05DEV SAĞLIK YATIRIMLARI HIZLA YÜKSELİYOR
- 06BATMAN VALİLİĞİNDEN SESSİZLİK UYARISI
- 07Argunağa, "Atık arıtma tesisi acilen hizmete açılmalıdır"
- 08ARI, TEMA’NIN UYUM EĞİTİMİNE KATILDI
- 09BESO “ESNAFIMIZ DESTEKLENMELİDİR”
- 10BAŞKAN ALTUN’DAN DSİ ŞUBE MÜDÜRÜNE ZİYARET
- 11HARZEMİ YIL SONU SERGİSİ
- 12BATMAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HASTANESİ YÜKSELİYOR
- 13BATMAN EMEKÇİLERİ ANKARA’DA SES VERDİ
- 14DİCLEFEST BATMAN’DA KAPILARINI AÇTI
- 15EKMEN “BATMAN’DA EKONOMİK VE SOSYAL TIKANMA DERİNLEŞİYOR”
Henüz Yorum yok