
HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Batman’da hava kirliliğinin önüne geçilmesi isteniyor
Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, kış mevsiminin gelişiyle birlikte kentte çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyen hava kirliliğiyle ilgili açıklama yaptı.
Şehir merkezinde havaların soğumasıyla birlikte kalitesiz kömür ve katı yakıtın yakılması hava kirliliğinde artış yaşanmasına neden oldu. Özellikle doğal gazın gitmediği kenar semtlerde yakılan sobalarda çıkan dumanlar halka nefes aldırmıyor.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun, havaların soğumasıyla birlikte doğal gazın olmadığı yerlerde kömür kullanıldığı için hava kirliliğinin yanı sıra, hastalıkların baş gösterdiğini, nefes darlığı gibi olumsuzlukların yaşandığını söyledi. Bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini belirten Dursun, yetkilileri göreve çağırdı.
.jpg)
Ömer Faruk Dursun
“Doğal gaz bir nebze de olsa çevre kirliliğinin önünü almıştır”
Kalitesiz kömür ve katı yakıtın büyük çevre kirliliğine yol açtığına işaret eden Dursun, “2009 yılından beri Batman’ımız ilk kez doğal gaz ile tanışmış, bu da özellikle kış aylarında ısınmaya bağlı çevre kirliliğinin bir nebze de olsa önünü almıştır. Doğal gazın ulaşmadığı Batman'ın özellikle kırsal kesimlerinde ve şehrimizin civar köylerinde katı yakıt ve özellikle tescilli olmayan kömür, briket, yanmış yağ gibi yakıtların kullanılmasıyla beraber ciddi manada çevre kirliliğine yol açmaktadır.” dedi.
“Hava kirliliği sağlığı etkileyen en büyük nedenlerdendir”
Hava kirliliğinin özellikle insanların, bitkilerin ve hayvanların sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Dursun şöyle devam etti:
“Bu durum sürekli olarak büyük bir problem haline gelmektedir. Hava kirliliği, son iki yıldır Covid-19 salgınının da özellikle hasta bireylerde yol açmış olduğu solunum sistemi tahribatlarıyla beraber kronik hastaların, KOAH gibi nefes darlığı çeken bireylerin sağlığını olumsuz bir şekilde tetikleyen en büyük ve en önemli nedenlerindendir.”
.jpg)
“Trafik, sanayi ve ısınma sistemleri hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır”
Birçok faktörün hava kirliliğine neden olduğunu kaydeden Dursun, “Hava kirliliği; atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesidir. Trafik, sanayi ve ısınma sistemleri hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır. Hızlı kentleşme, şehrin yanlış bölgelere kurulması, kalitesiz yakıtlar ve uygun olmayan yakma sistemleri gibi sebepler de hava kirliliğinin artmasına yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Bunun önüne geçilmeli”
Hava kirliliğine karşı başta yetkililer olmak üzere tüm herkese büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Vatandaşlarımızın hava kirliliğine karşı duyarlı olmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla beraber doğal gazın olmadığı kenar semtlerde ivedilikle altyapının kurulması, bu mümkün değilse kalitesiz katı yakıt kullanımının önüne geçmek için tescilli ve emisyon salınımının az olduğu kömür kullanılmasının teşvik edilmesi gerekmektedir.”(İLKHA)
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01AYKOME’NİN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
- 02TEMİZ PARKLAR İÇİN EL ELE
- 03BATMAN HAVALİMANINDAN ÇEVRECİ HAMLE
- 04BOKSOR M.ALİ ORTAÇ, MİLLİ TAKIM KAMPINDA
- 05Gençlik piknikte; bahar şenliğine ilgi
- 06“19 MAYIS, DİRENİŞ RUHUNUN YENİDEN CANLANDIĞI TARİHTİR”
- 07GENEL TEMİZLİK EKİBİ ÇAMLICA’DAYDI
- 08HÜDA PAR GENÇLİĞİ BAHAR ETKİNLİKLERİNE YOĞUN İLGİ
- 09ARİF GÜNEŞ’E TOBB’DAN 20. YIL HİZMET ŞEREF PLAKETİ
- 10BATMAN’IN VİZYONU ANKARA’DA KONUŞULDU
- 11PROF. DURSUN’DAN FATİH VELİLERİNE KONFERANS
- 12ŞEYH HALİD ANMA PROGRAMINA YOĞUN İLGİ
- 13BATMAN’IN KENT KİMLİĞİNE IŞIK TUTAN ÖNEMLİ ÜÇLEME
- 14TEMA’DA ARI DÖNEMİ BAŞLADI
- 15ODUNCU, KÜRTÇE İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Henüz Yorum yok