
Saat tamirciliğiyle çocuklarını üniversitelerde okuttu
Batman'da yaşlı haliyle 60 yıldır yaptığı saatçilik mesleğine devam ederek ailesinin geçimini sağlayan Şehmus Uçar (73), iş beğenmeyen gençlere örneklik teşkil ediyor.
Her gün seyyar tezgâhını çay ocaklarına kuran Uçar, sırtında taşıdığı saat ve malzeme çantasını, mesken edindiği bir çayhaneye kurarak, burada sabit müşterilerinin saatlerini tamir ediyor ve yeni saatler satıyor.
60 yıldır yaptığı saatçilik mesleğiyle 7 çocuğuna üniversite okutturan Uçar, 5 çocuğunun üniversiteden mezun olduğunu 2'sinin de hâlen okuduklarını ve onları da mezun etmek için çalıştığını söyledi.
Saatçilik mesleğine 1957 yılında kendi saatini tamir ederek başladığını ifade eden Uçar, yıllarca ek iş olarak yaptığı ve yaklaşık 20 yıl boyunca saatçi dükkânı işlettiğini belirtti. Telefonların yaygınlaşmasıyla beraber saat işinin azaldığını söyleyen Uçar, 2008 yılından sonra telefonların giderek yaygınlaşması saat işini bitirdiğini ve bu yüzden dükkânı kapatarak yaklaşık 10 yıldır seyyar saatçilik yaptığını kaydetti.
Saatçilik mesleğine 13 yaşında başladığını söyleyen Uçar, “İlk tamir ettiğim saat Sinan köyü tren istasyonunda bozulan saatimi yaptım. Bu mesleğe o zamandan beri devam ediyorum. Şu anda 73 yaşındayım ve 60 yıldır bu meslekte çalışıyorum. 18 yıl Batman’da saatçi dükkânı açtım. Açtığım dükkânda saat tamirlerini yapmaya devam ettim. 2008 yılında yaygınlaşan cep telefonları saatçilik mesleğine rağbeti azalttı. İşler azaldığında dükkânı kapattım. 9 çocuğumun 5 tanesini üniversite mezunu yaptım. Çocuklarımın 2’si öğretmen biri bankacı ve biri de 4 yıllık işletme okumuş, fakat açıktadır iş bekliyor. Bir tane çocuğum Çorum’da makine mühendisliğini okuyor. Biri de Batman Üniversitesinde okuyor. Çocuklarımdan geri kalan 2 tanesini de Allah izin verirse mezun edeceğim.” dedi.
“Cep telefonu olayı saatçilik işini biraz kırdı”
Çalışma azmiyle çevresine örnek olun Uçar, “Bugüne kadar bu meslekte çalışıyorum ve tam 60 yıldır devam ediyorum. Çalışmamın sebebi özellikle eğitimlerini devam eden çocuklarımın masraflarını karşılamak içindir ve bu mesleğe devam ediyorum. Mesleğimden memnunum ve mesleğim para kazandırıyor. Fakat cep telefonu olayı saatçilik işini biraz kırdı. Bu yüzden dükkânı kapattık. Piyasada beni tanıyanlar vardır beni gördükleri zaman onlara göre uygun ve güzel saat varsa onlara satıyorum. Bu şekilde işime devam ediyorum ve bu işten de memnumum. Karayollarında greyder operatörü olarak 22 çalıştım ve 22 yıl sonra kendi isteğim ile ayrıldım. 1990’da Batman’da saatçi dükkânı açtım. 2008’den bu yana piyasada seyyar satıcılık yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01FERİDUN YENİ TURNUVASI REKOR KATILIMLA BAŞLIYOR
- 02“Antalya’ya direk uçuşlar başlatılmalı”
- 03VALİ CANALP, İL MÜFTÜSÜ VE KIZILAY ŞUBE BAŞKANINI KABUL ETTİ
- 04BATMAN GİRİŞİNE YENİ BİR PETROL ANITI
- 05GÜLTEPE ADEM, HİZMETE AÇILDI
- 06 BATMAN ÜRETİM VE LOJİSTİK ÜSSÜ OLACAK
- 07Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesinden eğitime katkı
- 08“TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE, EKONOMİK BÜYÜMENİN ÖNÜNÜ AÇACAK”
- 09Başkan Durmaz’dan ‘Engelliler Haftası’ mesajı
- 10“KARDEŞLİĞİN HARCINA DÖKÜLEN HER EMEK TAKDİR EDİLİR”
- 11REKTÖR DEMİR , HEDEFLERİNİ VE PROJELERİNİ ANLATTI
- 12İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
- 13TEKİK, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
- 14EĞİTİM SEN, “ÜZÜNTÜ VE ÖFKE İÇERİSİNDEYİZ”
- 15UYUŞTURUCU TİCARETİNE DARBE
Henüz Yorum yok