
Gercüş’te ani hayvan ölümlerinin önüne geçilemiyor
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Seki (Xerabê Bena) köyünde geçtiğimi ay yaşanan hayvan ölümlerinin bir benzeri Yakıtlı (Hermes) köyünde de yaşandı. Yakıtlı köyünde 100’den fazla hayvanın telef olduğu belirtildi.
Gercüş’e bağlı Seki (Xerabebena) köyünde 15 Ocak tarihinde yaşanan ani hayvan ölümlerinden sonra Batman Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından gerekli inceleme ve çalışmalar yapılmış ve hayvan ölümlerine Leptospirozis Hastalığının sebep olduğu belirtilmiş ve önlem alınmıştı.
Aradan geçen bir aylık zaman zarfından sonra bu kez Gercüş’e bağlı Yakıtlı köyünde küçükbaş hayvan telefleri başladı.
Hayvanları telef olan köy sakinlerinden Hasan Gündüz, hayvan teleflerinin sebebini bilmediklerini, şu ana kadar köy genelinde 100’ün üzerinde küçükbaş hayvanlarının telef olduğunu söyledi.
“Her gün neredeyse 2-3 tane hayvanımız telef olmuyor”
Yaşadıkları mağduriyetleri dile getiren Güneş, "Hayvanlarımız ölmeye devam ediyor. Her gün neredeyse 2-3 tane hayvanımız telef oluyor. Mağduriyetimizi daha nasıl anlatırız bilmiyoruz? Otopsi için kan almaya geldiler ama sonrası hayvan ölümleri devam ediyor. Geçimimizi sağladığımız hayvanlar, onlar da böyle ölmeye devam ederse ne yapacağımızı bilemiyoruz. Geçen yapılan haberden sonra bile 15 hayvanım telef oldu." dedi.
“Hayvan telefleri zirai ilaçlama ile ilgisi yok”
Ani hayvan ölümlerinin sebebini henüz bilmediklerini aktaran Güneş, "Hayvan teleflerinin zirai ilaçlama ile ilgisi yok. Bu sabah iki hayvanım telef oldu. Bir tanesinin içini açtım. Hayvanın kalbi su tutmuştu. Yeme içmelerinde bir sıkıntı yok, aniden düşüp ölüyorlar. Daha önce Seki köyünde de ani hayvan ölümleri yaşanmıştı. Benim 75-80 hayvanım telef oldu. Tüm köylünün hayvanlarını hesaplasak 100’ün üzerinde hayvan telef oldu. Köyümüzün her tarafı hayvan leşlerinden geçilmiyor. Çok mağduruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Artık ilaç almaya imkânımız kalmadı." ifadelerini kullandı.
Gercüş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Kaplan, hayvan teleflerinin zirai ilaçlamadan kaynaklandığını tahmin ettiklerini söylemişti.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA PROJESİ TOPLANTISI YAPILDI
- 02SASON BAL FESTİVALİNE GERİ SAYIM BAŞLADI
- 03VALİ CANALP, KARDEŞLİK MESCİDİ İNŞAATINI YERİNDE İNCELEDİ
- 04BATMAN BELEDİYESİ’NDEN RÖGAR KAPAĞI AÇIKLAMASI
- 05AK PARTİ’DE MERKEZ İLÇE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 06PARK VE BAHÇELERDE SONBAHAR MESAİSİ
- 07BARO’DAN CEZAEVİNDEKİ TELEFON SORUNUNA GİRİŞİM
- 08KIŞ SPOR OKULLARIYLA GENÇLER SPORLA BULUŞUYOR
- 09EKMEN “YAŞLILARIMIZ GEÇMİŞİMİZİN HAFIZASI, GELECEĞİMİZİN REHBERİDİR”
- 10TEKSTİL FUARINA YOĞUN İLGİ
- 11GENEL BAŞKAN ÇELEBİ’DEN VALİ CANALP’A ZİYARET
- 12ESNAF 7 BİN 200 GÜNDE EMEKLİ OLMAK İSTİYOR
- 13DEVA’lı Ekmen’den Bakan Kurum’a Depozito Sistemi ve Ambalaj Atıkları Sorusu
- 14İşitme Engelliler Spor Kulübünden Anlamlı Ziyaret
- 15ARANAN 2 ŞAHIS YAKALANDI
Henüz Yorum yok