Batman’da “Merkür Geçişi” gözlemlendi
100 yılda 13 kez görülen ‘Merkür Geçişi’, 10 yıl aradan sonra tekrar ortaya çıkarken Batman’da da özel bir okulda teleskopla gözlemlendi.
Batman Mezopotamya Astronomi Derneği (MAD), 14.15 ile 18.30 saatleri arasında gerçekleşen ‘Merkür Geçişi’ Batman’da gözlemleyerek geçişi kayıt altına aldı.
Yapılan gözlem hakkında konuşan MAD Başkanı Astronom Mahmut Tekeş, “Teleskoplarla ‘Merkür Geçişi’ izledik. Merkür geçişi nadir gözlenene bir geçiştir. En son 2006 yılında gerçekleşmiş 10 yıl aradan sonra 9 Mayıs tarihinde geçekleşti. Bir sonraki geçiş ise 2019 yılında gerçekleşiyor. 100 yılda 13 kez geçiş sağlanıyor ve nadir gözlenen bir olaydır. Şuna biz Batman TED Kolejinde teleskoplarımızı korduk ve güneş batıncaya kadar Merkür geçişini gözlemleyip fotoğraflayacağız.” dedi.
Etkinlikte öğrencileri bilgilendirdiklerini belirten Tekeş, “Burada güneş sistemi hakkındaki bilgileri hem bizim tek yıldızımız olan Güneş hakkında, özellikle Merkür’ün Güneş önünde geçip Merkür ile Güneş’in kıyaslanmasını anlattık. Nadir gözlenen olaylarda sürekli gözleyemeyiz bu geçişi. Bu geçişi göremeyen kişi 11 Kasım 2019 yılını beklemek zorunda kalacak. Kasım ayları da genelde yağmurludur. Türkiye koşulları göz önünde bulundurduğumuzda büyük ihtimalle gözlenmeyecek. Çocuklarımıza biz astronomi ve gökyüzü hakkında genel olarak bilgilendirdik.”
Ayrıca teleskoplarla akşam gözlem yapacaklarını ifade eden Tekeş, 19.30-21.30 saatleri arasında da Ay ve Jüpiter gözlemini yapacaklarını söyledi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 06ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Üniversite Güvenliği Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
- 02Kent Genelindek 175 Ton Atık Toplandı
- 03BASKİ’DEN ALTYAPIYA ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIM
- 04İŞKUR’dan Batman’da Girişimciliğe 430 Bin TL destek
- 05RAMANLI “KÜRTLERİ SDG’NİN GÜNAHLARI YÜZÜNDEN YALNIZ BIRAKACAK DEĞİLİZ”
- 06BELEDİYEDEN KAÇAK ET KESİMİNE NEŞTER
- 07Ramazan Ayı Farklı Etkinliklerle Dolu Dolu Geçecek
- 08Petrolspor Lisanslı Ürünleri Artık Online Satışta
- 09MÜDÜR ŞANVERDİ’DEN BAŞKAN DEMİR’E ZİYARET
- 1051 KİLOLUK ESRAR YAKALANDI
- 11BATMAN'DA ROJAVA İÇİN YÜRÜYÜŞ
- 12ŞAMPİYON ŞOV YAPTI!
- 13BESLENME ÇANTAM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİLİYOR
- 14İL BAŞKANI ÇETİN “YOLUMUZ BİR, GÖNLÜMÜZ BİRDİR”
- 15SAHTE KOMİSERİN ALTIN DOLANDIRICILIĞINA TUTUKLAMA




Henüz Yorum yok