45 derece altında domates hasadı
Batman merkeze bağlı Yeniköy (Segirkan) köyünde yerli domatesin hasadı 45 derece kavurucu sıcaklar altında başlandı. Batman'ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, domates veriminin olduğu ve fiyatlarının da iyi olduğunu söylediler.
Çiftçiler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına domatesten başladı. Dedelerinden kalma geçim kaynağı olan sebzeleri satarak buradan geçimini sağlayan köylüler hasattan memnun.
Yaklaşık 45 derece sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan çiftçiler, sıcaklardan korunmak için sabahın erken ve serin saatlerinden başlayarak günün en sıcak olduğu öğle vaktine kadar çalışıyor. Sıcakların etkisini artırması nedeniyle çalışmaya bir müddet ara veren çiftçiler, dinlendikten sonra kavurucu sıcaklar altında çalışmaya devam ediyor. Sıcaktan etkilenmemek için çiftiler, başlarına su dökerek serinlenmeye çalışıyor.
Batman Hali’nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen çiftçilerden Şemsettin Balin, domatesi bir lira 20 kuruş ile bir lira 50 kuruş arasında sattıklarını dile getirdi.
Dedelerinin mesleği olan çiftçilikle uğraştıklarını belirten Balin, "Yaklaşık 35 yıldır tarım işiyle uğraşıyorum. Geçimimizi sebze ile yapıyoruz. Bu işi baba mesleği olarak yapıyoruz. Elhamdülillah bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Domates ekimine Nisan ayından itibaren başladık. Ekiminden sonra çapa, sulama işleriyle uğraştık ve şimdi de verim aldık. Verimi iyi olduğu gibi fiyatları da iyidir. İnşallah bu şekil devam eder. Yaptığımız hasatla topladığımız ürünleri Batman Sebze ve Meyve Hali’ne götürüp komisyoncular bize satıyor. Bu şekil bizler için rahat ve güzeldir.” dedi.
“Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz”
Bu sene hava sıcaklıklarının normalin üzerinde olduğundan sıcak saatlerde ise serinlemek için farklı yolları denediklerini dile getiren Balin, “Bu yıl havalar aşırı derecede sıcaktır. Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz. Sabah erkenden işe geliyoruz ki hava serinken işimizi bitirebilelim. Tabi serin saatler bize yetmiyor. Mecburen sıcak saatler de de çalışıyoruz. Zamanımız sıcağın altında geçiyor. Havalar baya sıcak, yanıyoruz. Bunun için başımıza su döküyoruz. Hem hemen her zaman tarlalarda su çıkarılıyor. Başımıza su dökerek serinlemeye çalışıyoruz. Domateslerimizi topluyoruz biraz terleyip rahatsızlandığımızda bir daha serinlemek için başımıza su döküyoruz. Bu şekilde serinleyerek işimizi bitirene kadar devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Başkan Göner: Gençlerin Önünü Açmak İçin Aday Değilim
- 02BESO'NUN YENİ YÖNETİMİ VALİ CANALP'I ZİYARET ETTİ
- 03BATMANLI SEMA YILMAZ KOSOVA’DA MİLLİ FORMA GİYECEK
- 04KUYUMCU SOYGUNUNDA 8 ŞÜPHELİ YAKALANDI
- 05DEVA PARTİSİ HEYETİİNDEN ZİYARET ETAĞI
- 06PETROLSPORLU ATLETLERDEN BURSA’DA BÜYÜK BAŞARI
- 07PETROLSPOR’DAN ŞAMPİYONLUK YÜRÜYÜŞÜ 2-0
- 08KATAR VE HOLLANDA’DAN SERA OTB’YE STRATEJİK İLGİ
- 091,5 MİLYONLUK DOLANDIRICILIK ÇÖKERTİLDİ
- 10BAĞIMLILIĞA KARŞI İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
- 11Belediyeden çölyak hastası çocuklara özel sinema etkinliği
- 121955 Batman Belediyespor’dan 5 Gollü Galibiyet
- 13FEN İŞLERİ EKİPLERİ SAHADA!
- 14ANAVATAN PARTİSİ MYK TOPLANTISI TAMAMLANDI
- 15ADALET TALEBİ 723 HAFTADIR SÜRÜYOR




Henüz Yorum yok