
BATMAN'DA AYÇİÇEĞİ ŞENLİĞİ
“Tek ürün ekmekten vazgeçin”
Batman Valisi Ekrem Canalp’in katılımıyla, Kocalar köyünde ‘2. Ürün Ayçiçeği Demonstrasyonu Hasat Şenliği’ gerçekleşti. Ayçiçeği hasat şenliğinde konuşan Vali Canalp, çiftçilere seslenerek “Tek ürün ekmekten vazgeçin. Lütfen ikincil ürünü ekerek kendinizi, şehrinizi ve Türkiye’yi de zengin edin” dedi.
“HER YIL AYNI ÜRÜNÜ EKMEYELİM”
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında uygulamaya konulan ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında oluşturulan demonstrasyon sahasına ekilen ayçiçeklerinin hasadı yapıldı. Sulanamayan alanlarda buğday ile ekim nöbetine giren en önemli ürün olan yağlık ayçiçeği için Batman’ın Kocalar köyünde hasat şenliği yapıldı. Törene Vali Canalp’in yanı sıra Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, şube müdürleri, Kocalar köy muhtarı Hüsnü Çam ve üreticiler katıldılar. Batman açısından ilki yaşadıklarını belirten Vali Canalp, “Batman’ın en önemli problemlerin bir tanesi, sürekli aynı ürünü ekiyor olmamız. Bu coğrafyada sürekli mısır ekiyoruz, her yıl mısır ekiyoruz ve mısırı da sürekli vahşi sulama dediğimiz yöntemle suluyoruz. Her yıl toprağa aynı ürünü ektiğiniz zaman o ürün topraktan hep aynı şeyleri alıyor. Toprak bir süre sonra fakirleşiyor, zayıflıyor. Sürekli her yıl aynı ürünü ekmekten vazgeçmeliyiz” dedi.
“TEK ÜRÜN EKMEKTEN VAZGEÇİN”
.jpg)
Türkiye’nin yağlı tohum açığının olduğunu dile getiren Vali Canalp, “Eğer biz Batman’da, Güneydoğu Anadolu’da bu şekildeki ayçiçeğini, aynı Trakya’da olduğu gibi ikincil ürün olarak yaygınlaştırabilirsek Türkiye’nin yağlı tohumlar açığı olmaz. Türkiye’de yağlı tohumlar fazlası olur. Türkiye’nin tarımdaki ana ihracat kalemlerinden bir tanesi, yağlı tohumlar ihracat kalemi haline gelir. Ayçiçeği, Batman’ın coğrafyasına da, iklimine de, toprak yapısına da, Doğunun, Güneydoğu Anadolu’nun toprak yapısına da son derece uygun bir bitkidir. Buradan bütün çiftçilerimize önerim, gelin tek ürün ekmekten vazgeçin. Lütfen ikincil ürünü ekin, kendinizi de zengin edin, Batman’ı da, Türkiye’yi de zengin edin” diye konuştu.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01VALİ CANALP, ANNELER GÜNÜNÜ KUTLADI
- 02İL EŞ BAŞKANI TEKİK, HAYATINI KAYBETTİ
- 03DÜNYA HASTANESİ, YATIRIM PROJELERİNİ ANLATTI
- 04EKMEN “BİR SOSYAL MEDYA HESABINI SUSTURMAK, SEÇMENİN SESİNİ KISMAK ANLAMINA GELİR“
- 05BELEDİYE’DEN KAYIP-KAÇAK SU SEFERBERLİĞİ
- 06VKS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 07REKTÖR DEMİR, VAKIFLAR HAFTASI AÇILIŞINA KATILDI
- 08BELEDİYE’DEN ANNELER GÜNÜ’NE ÖZEL GERİ DÖNÜŞÜM ATÖLYESİ
- 09HÜDA PAR’DAN GIDA VE TOPTANCILAR’A ZİYARET
- 10BATMAN ÜNİVERSİTESİ’NDE 3. GASTRONOMİ FESTİVALİ HEYECANI
- 11REAL KONAK, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE 3. AŞAMAYA ULAŞTI
- 12Batman’da otobüs durağında arı paniği: mühendis müdahale etti
- 13Yeşil Nohut Geçim Kapısı
- 14SIRRI SÜREYYA ÖNDER TAZİYESİNE YOĞUN KATILIM
- 1550 TAZİYE EVİNİN EKSİKLERİ GİDERİLİYOR
Henüz Yorum yok