
Tütünden çilek diyarına dönüşen ilçe: Sason
Batman’ın Sason ilçesinde tütünden sonra ekilen çilek, köylülerin geçim kaynağı ve umudu oldu. Geçim sıkıntısı yüzünden daha önce memleketlerini terk ederek batı illerine gitmek zorunda kalan köylüler, çilek sayesinde köylerine dönüş yaptı.
Geçmiş yıllarda tütün ekilen tarlaların neredeyse tamamında şimdilerde çilek üretimi görmek mümkün. Sason ilçesine bağlı köylerde herkesin evlerinin önündeki tarlalarını çileğe dönüştürdüğü görülüyor.
Tütün ekimine kota getirilmesi nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan üreticiler, çilek ekimine yöneldi. Kısa zamanda iyi gelir getirmesi nedeniyle ilçede çileğin ekimine talep arttı. Bu sayede geçim sıkıntısı yüzünden batı illerine gitmek zorunda kalan aileler, ilçeye ve köylerine geri dönüş yaptı.
Batman’ın Sason ilçesinde faaliyet yürüten Çilek Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Doğan, ilçede yapılan çilek üretimiyle ilgili İLKHA'ya bilgiler paylaştı.
Sason halkının geçmiş yıllarda geçim kaynağının tütün olduğunu anımsatan Doğan, şimdi ise iyi gelir getirdiği için halkın çilek üretmeye başladığını söyledi. Yaklaşık 8 yıldan bu yana ilçe sakinlerinin çilek üretimini yaptıklarını belirten Doğan, çileğin ilçe sakinlerinin adeta kaderini değiştirdiğine vurgu yaptı.
Doğan, “İlçemizde şu anda bin 300 dönüm üzerinde çileğimiz ekilidir. Daha önce çilek üretmesini bilmezken, şu anda çileğin satışını ve pazarlamasını dahi çok iyi ve güzel yapmaktayız.” dedi.
Tamamıyla organik olduğu için Sason çileğini, bölgenin çevre ile Türkiye’nin bazı illerine ve Avrupa’nın bazı ülkelerine, şokluk üzerinden ise Amerika’ya sattıklarına işaret eden Doğan, “Geçen sene 3 bin 500 - 4 bin ton civarında çilek üretimimiz oldu. Bu sene herhangi bir doğal afet olmazsa bizler 4 bin tonun üzerinde çilek üretmiş olacağız. O yüzden bizim doğal afetlere karşı alçak tünel sistemi kurmamız gerekiyor. Şu anda buna ihtiyacımız var ve bu konuda yetkililerinden destek bekliyoruz.” diye konuştu.
“Çilek sayesinde ilçe sakini geri dönüş yaptı”
İlçede yaklaşık 300 ailenin çilek üzerinden geçimini sağladığına dikkat çeken Doğan, çilek sayesinde büyük şehirlerden yaklaşık 50 ailenin ilçeye geri dönüş yaptığını ifade etti.
Çileğin kendileri için iyi bir geçim kaynağı olduğunu dile getiren Doğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ayrıca metropollerden kendi arazisini çilek yapmak için 50 ailemiz ilçeye geri dönüş yaptı. Daha önce geçim sıkıntısı ve bazı nedenlerden dolayı ilçeyi terk eden bu aileler tekrar ilçeye gelerek geçimlerini sağlamak üzere çilek üretimine başladı. Bu da bizim için çok sevindirici bir durumdur. Çileği daha fazla üretmek istiyoruz. Bu yüzden yetkililerden gereken desteği istiyoruz.”
Yaklaşık 20-25 gün sonra çilek hasadına başlayacaklarını hatırlatan Doğan, şu anda piyasada satılan çileğin Sason çileği olmadığını sözlerine ekledi.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01SOYSAL VE TUNÇ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
- 02SAÇ EKİMİ YAPACAKLARA UYARI !
- 03KIRKLARELİ VALİ YARDIMCISINDAN PETROLSPOR MESAJI
- 04Yamaç, “Çiftçi çaresiz, sistem değişmeden hiçbir şey değişmez”
- 05MİLLETVEKİLİ RAMANLI’DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI
- 0650 AYRI NOKTADAKİ ÇÖP KOVALARI YENİLENDİ
- 07REKTÖR DEMİR’DEN EMEKLİ PERSONELLERE PLAKET
- 08BİR KALP BİN UMUT DERNEĞİ’NDEN UNUTULMAZ 23 NİSAN ŞENLİĞİ
- 09Belediyeden festival eleştirilerine yanıt
- 10BATMAN BAROSU BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU
- 11 “Hayırlı Olsun” Ziyaretleri Devam Ediyor
- 12YOLAĞZI KÖYÜ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENDİ
- 13DEM PARTİ, KAHVE FESTİVALİ İÇİN ŞEFFAFLIK İSTEDİ
- 14BESO’DAN DİJİTAL MEDYA ANLAŞMASI
- 15“EMEĞE SAYGI, ALIN TERİNE DEĞER”
Henüz Yorum yok