
Nihat Ekinci'nin 10. Kitabı “Keleha Babek” Çıktı
Batman’ın tarih, sosyal ve siyasal alanlardaki gelişimini araştırıp derleyen Yazar Ekinci Petrolün Kenti Batman, Batman Basın Tarihi, Batmanda Derin Cinayetler gibi kitapların yanısıra Köy Koruculuk Sistemi ve Faili Meçhul Cinayetler kitaplarının da yazarı. Son dönemde edebiyat alanında da eserler vermeye başlayan Nihat Ekinci Xwedaber, Jiyana Qurmiçandî romanlarını Kürtçe Üç Sürgün Bir Dönüş romanını ise Türkçe kaleme aldı. 2015 yılında Batman ve İlçeleri Tarihi adlı araştırma kitabını yayımlayan Ekinci Beş yıllık bir aradan sonra okurlarıyla “Keleha Babek” (Babek Kalesi) romanıyla buluşuyor. Keleha Babek Ekinci’nin Kürtçe yayımlanan üçüncü romanı.
Çalışmalarında içinde yaşadığı toplumsal yaşımı irdeleyen Ekinci, egemen siyasal ve sosyal yapıların aldıkları kararların toplumsal yaşamda bireyler üzerindeki etkilerini irdeliyor. Özellikle savaşların insanların yaşamları üzerinde yarattığı etkileri dile getiren yazar bu konuda mağdurlardan çok mağduriyeti yaşatanları deşifre etmeye çalışıyor. Xwedaber romanında savaşların toplumsal yapı üzerinde yarattığı tahribatın büyüklüğünü ve bireyleri sürüklediği yaşamı aktaran yazar, Jiyana Qurmiçandî romanında ise siyasal gelişmeler, toplumsal yapı ve geleneklerin birey yaşamında yarattığı etkiyi dile getiriyor. Üç Sürgün Bir Dönüş romanında siyasal ve toplumsal baskının farklılıkları nasıl göçe zorlayarak yok etmeye çalıştığını ortaya koyan Ekinci, son romanı Keleha Babek’te ise bir isyanın sembolü olan kahramanın şahsında egemenlik ve iktidar adına yaşanan trajedileri gözler önüne sermeye çalışıyor.
İçinde yaşadığı toplumun acılarını, sevinçlerini, eksikliklerini, yetmezliklerini hissederek yazmak gerektiğini belirten yazar, kendi toplumundan kopuk bir yaşam tarzı ile toplumsal hissiyatı aktarmanın zorluğunu dile getiriyor.
Keleha Babek romanının kendisi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirten Araştırmacı Yazar Nihat Ekinci uzun bir aradan sonra okurları ile tekrar buluşmaktan memnun olduğunu ifade ederek: “ Bu toplumun yazarları bin bir emekle bir şeyler üretmenin çabasındalar. Dilerim halkımız ve toplumumuz yazarlarına destek çıkarak, sahiplenir. Kürtçe yazmak başlı başına büyük bir emek istiyor. Kürtçe eser verenler tribüne oynamak yerine halkın yaşamına, algısına yöneliyor. Amacımız daha çok para kazanıp vitrine çıkmak değil ana dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak, duygularımızı, yaşanmışlıklarımızı kendi dilimizde dile getirmektir. Çaba bizden destek halkımızdan” diyor.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 11Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01KIRKLARELİ VALİ YARDIMCISINDAN PETROLSPOR MESAJI
- 02Yamaç, “Çiftçi çaresiz, sistem değişmeden hiçbir şey değişmez”
- 03MİLLETVEKİLİ RAMANLI’DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI
- 0450 AYRI NOKTADAKİ ÇÖP KOVALARI YENİLENDİ
- 05REKTÖR DEMİR’DEN EMEKLİ PERSONELLERE PLAKET
- 06BİR KALP BİN UMUT DERNEĞİ’NDEN UNUTULMAZ 23 NİSAN ŞENLİĞİ
- 07Belediyeden festival eleştirilerine yanıt
- 08BATMAN BAROSU BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU
- 09 “Hayırlı Olsun” Ziyaretleri Devam Ediyor
- 10YOLAĞZI KÖYÜ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENDİ
- 11DEM PARTİ, KAHVE FESTİVALİ İÇİN ŞEFFAFLIK İSTEDİ
- 12BESO’DAN DİJİTAL MEDYA ANLAŞMASI
- 13“EMEĞE SAYGI, ALIN TERİNE DEĞER”
- 1439 KİLO SKUNK ELE GEÇİRİLDİ
- 1523 NİSAN COŞKUYLA KUTLANDI
Henüz Yorum yok