
“Türkiye genelinin yüzde 71,9’u egzersiz yapmıyor”
"Sağlık İçin Hareket Et Günü" münasebetiyle açıklama yapan Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6’sının, kadınların yüzde 76,5’inin, toplamda ise yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekti.
Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, "10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Fiziksel aktivitenin, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biri olduğu belirtilen açıklamada, “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivit (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.” denildi.
Dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2’si ile ilişkilendirildiğine değinilen açıklamada, “Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddetle fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Örneğin, tempolu yürüyüş –saatte yaklaşık 5 kilometre, bisiklete binme –saatte 16 kilometreden az, hafif tempolu koşu- saatte 8 kilometreden az. 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Bakanlıkça gerçekleştirilen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın yayımlanmamış ön raporuna göre; Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6’sının, kadınların yüzde 76,5’inin, toplamda ise yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4’ünün düzenli olarak egzersiz yapmadığı kaydedildi.
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01178 TON TIBBİ ATIK BERTARAF EDİLDİ
- 02ZEHİR TACİRLERİNE BÜYÜK DARBE: 8 TUTUKLAMA
- 03Sason’da ikinci tur köy ziyaretleri
- 04Vali Canalp, Sason Cobet Yaylasında ilk bal sağımına katıldı
- 05Hasankeyf Kaymakamı İmrak, 100'ncü hane ziyaretini gerçekleştirdi
- 06Belediye, Kentsel Dönüşüm Projesi için geri sayımı başlattı
- 07Belediye itfaiyesinden yangınlara karşı hayat kurtaran uyarılar
- 08Batman Üniversitesi’nde bu yıl 2602 yeni öğrenci kontenjanı
- 09BATMAN’DA MEZARLIK HİZMETLERİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR
- 10BATMANLI GENÇ İŞ İNSANI SERHAT AKSOY'UN LONDRA’DAKi BAŞARISI
- 11VALİ CANALP, MÜDÜRLERİ MAKAMINDA KABUL ETTİ
- 12BATMANLI HEMŞEHRİMİZE ÖNEMLİ GÖREV
- 13ETİKET VE FİYAT DENETİMİ YAPILDI
- 14KAÇAK SİGARA OPERASYONU: 8.940 PAKET ELE GEÇİRİLDİ
- 15BAKAN MEMİŞOĞLU’NDAN BATMAN’A TEŞEKKÜR BELGESİ
Henüz Yorum yok