Diyabet Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş veya düşüşler, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına sebep olabiliyor. Göze uygulanacak girişimler, kişiye ve göze ait faktörler dikkate alınarak belirleniyor. Erken tedavi edilmezse retinopatinin ciddi görme kayıplarına yol açtığını söyleyen Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Altan diyabet teşhisi konan hastaları hiçbir şikayetleri olmasa dahi her yıl göz muayenesi olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Tuğrul Altan göz kusurlarının düzeltilmesi, lazer operasyonları ve retinopati hakkında bilgi verdi.
Tedavi çeşitlilik gösteriyor
Diyabet 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri. Şehir yaşamının getirdiği sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve yaşam süresinin uzaması diyabet sıklığında beklenenden daha da hızlı bir artışa neden oluyor. Diyabetik retinopatinin tedavisinde lazer fotokoagülasyon uzun yıllar altın standart olarak kabul edildi. Lazer tedavisi aslında ışık enerjisi kullanarak sinir tabakasını yakma işlemi. Bu işlem görme kaybı riskini yarıya indiriyor ve etkisi genellikle kalıcı oluyor. Fakat sinir tabakasında oluşturulan etkiye bağlı olarak bir miktar fonksiyonel kayıp kaçınılmaz oluyor. Diyabetik makula ödeminde 2002 yılından itibaren kortizonlu ilaçların göz içine uygulanmasıyla tedavide önemli bir aşama kaydedildi. Bu ilaçlarla lazerle elde edilemeyen görme artışları sağlanıyor. Ancak katarakt gelişimi, göz tansiyonundaki artışlar gibi ciddi yan etkilerin ortaya çıkması ilacın etkinliğini sınırlandırıyor.
Yeni tedavilerin yan etkisi daha düşük
Tedavi seçeneklerine bir yenisi daha eklendi:Bu, damar büyüme faktörü karşıtı olan bir antikordur (Anti-VEGF). Bunun göz içine enjeksiyonuyla daha yüksek görme kazanımları ve korunması elde edilirken yan etkileri de kortizona göre çok daha az olmaktadır. Yakın zamanlarda yan etkisi daha düşük, etki süresi daha uzun göz içi kortizonların da piyasaya çıkmasıyla tedavi seçenekleri daha da artmıştır. Tedavi seçiminin yapılmasında muayene ve tetkik sonuçları olduğu kadar kişinin genel sağlık durumu, geçirmiş olduğu göz ameliyatları, daha önceki tedaviler gibi faktörler de etkilidir.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01TIMOKLULAR DERNEĞİ’NDEN TOPLUMU BİLİNÇLENDİRME ŞÖLENİ
- 02GÖÇER HAYVANCILIK İÇİN ORTAK AKIL BULUŞMASI
- 03BATMAN'A KÖFTE İSTASYONU
- 04PETROLSPOR 1. LİG’E DEMİR ATTI
- 05BATMANDA TEFECİLERE OPERASYON: 8 KİŞİ GÖZ ALTINA ALINDI
- 06ZEHİR TACİRLERİ BATMAN'A GİRMEDEN YAKAYI ELE VERDİ
- 07BATMAN PETROL SPOR MAÇI MEYDANDA CANLI İZLENECEK
- 08BATMAN'DA ASAYİŞ OLAYLARINDA DÜŞÜŞ
- 09TRAFİKTE DÜZEN VE GÜVENLİK İÇİN ORTAK ÇALIŞMA
- 10BATMAN MERKEZLİ 6 İLDE DÜZENLENEN ORGANİZE YASA DIŞI BAHİS OPERASYONUNDA 16 ŞÜPHELİNİN TAMAMI TUTUKLANDI
- 11HASANKEYF KÖYLERİNE İKİNCİ TUR ZİYARET
- 12BAŞKAN ŞANSİ’DEN PETROLSPOR’A GÜÇLÜ DESTEK
- 13İş İnsanı Ferdi Kurt’tan Petrolspor tribünlerine 500 bayrak desteği
- 14TÜZÜN'DEN PETROLSPOR'A DESTEK ÇAĞRISI
- 15BASKİ’DEN YOĞUN MESAİ




Henüz Yorum yok