“Batman Kürt dili için önemli bir yer”
“Batman Kürt dili için önemli bir yer”
Eğitim Sen Batman Şubesi tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi konferans salonunda ‘Akademik Çalışmaların Durumu ve Kürdoloji Deneyimi’ paneli gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Bawer Erişen’in yaptığı panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Necat Keskin, Doç. Dr. Zülküf Ergün ve Dr. Mikail Bılbıl yer aldı. Geniş katılımlı panele STK temsilcileri, Eğitim Sen Batman Şubesi yürütme kurulu ve üyeleri, Batman Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri, Halkın Demokrasi Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti (YSP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
‘BATMAN KÜRT DİLİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YER’
Panelde konuşan Doç. Dr. Necat Keskin, “Batman Kürt dili açısından çok önemli bir yer. Kürt diline önem veren günlük yaşamda Kürtçe konuşan bir yer. Bugün burada olmak çok önemli” dedi. Kürt dilinin akademik düzeyinin öneminden bahseden Keskin, “Üniversitelerde 50’ye yakın akademik düzeyde ders verenler var. 2010 yıllında Mardin’de Kürdoloji bölümü açıldı. Çok sayıda kişi burada ders gördü. Burada akademik çalışmalar yürütüldü. Tez çalışmaları gerçekleştirildi. Sınırlı ve eksik bir şekilde akademik çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de akademik Kürtçe belli bir noktaya geldi. Ancak gelinen noktada az sayıda ve eksikliler ile akademik çalışma yürütülüyor. Akademik çalışmanın gelişmesi için Kürtlerin önlerine bu yönlü bir plan ve hedef koymalı” diye belirtti.
‘KÜRDOLOJİ 150 YILDIR VAR’
Doçent Dr. Zülküf Ergün de 150 yıldır Kürdoloji’nin var olduğunu belirterek, bu süre zarfında gelişim açısından önemli bir gelişmenin yaşanmadığını söyledi. Kürt diline yüz yılı aşan bir saldırının var olduğunu kaydeden Ergün, buna karşın direnen ve Kürt dilinin gelişimini sağlayanların olduğunu söyledi. Kürt dilinle sahip çıkma konusunda herkesin şapkayı önüne koyup samimi bir şekilde yaklaşması gerektiğini dile getiren Ergün, bunun için somut ve net adımların atılması gerektiğini kaydetti.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN PETROL SPOR MAÇI MEYDANDA CANLI İZLENECEK
- 02BATMAN'DA ASAYİŞ OLAYLARINDA DÜŞÜŞ
- 03TRAFİKTE DÜZEN VE GÜVENLİK İÇİN ORTAK ÇALIŞMA
- 04BATMAN MERKEZLİ 6 İLDE DÜZENLENEN ORGANİZE YASA DIŞI BAHİS OPERASYONUNDA 16 ŞÜPHELİNİN TAMAMI TUTUKLANDI
- 05HASANKEYF KÖYLERİNE İKİNCİ TUR ZİYARET
- 06BAŞKAN ŞANSİ’DEN PETROLSPOR’A GÜÇLÜ DESTEK
- 07İş İnsanı Ferdi Kurt’tan Petrolspor tribünlerine 500 bayrak desteği
- 08TÜZÜN'DEN PETROLSPOR'A DESTEK ÇAĞRISI
- 09BASKİ’DEN YOĞUN MESAİ
- 10TPAO PETROLSPOR MİNDERDE FIRTINA GİBİ!
- 11İLUH DERESİ’NDEKİ KİRLİLİĞE TEPKİ; “SUSMAK ÇÖZÜM DEĞİL”
- 12KAYAPINAR’A 917 MİLYON TL’LİK ENERJİ YATIRIMI
- 13400 DÖNÜMLÜK MEYVE FİDANLIĞI KURULACAK
- 14Batman’da 1005 Ağaçlık Yeşil Koridor
- 15KAYMAKAM ÖZTAŞ’A VEDA YEMEĞİ




1 Yorum
Muzaffer PEKCAN
21 Haziran 2023