
Traktörün girmediği tarlalar atla sürülüyor
Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Çiçekli (Şiferê) köyünde çiftçiler, tarlalarını halen at ve sapanla sürüyorlar.
Gercüş ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta ve tarihi Hasankeyf ilçesine yakın bir mesafede olan Çiçekli köyünde yaklaşık olarak 250 kişi yaşıyor.
Köyleri dağlık alanda bulunduğundan gelişmiş hiçbir tarım aracı kullanamadıklarını belirten köy sakinlerinden Adem Kaya, bu yüzden tarla sürme işini eski usul olan at ve sapanla yaptıklarını söyledi.
Kaya, "Bağ ve tarlalarımızda makinalar ile traktörler çalışmadığından dolayı biz de dedelerimiz gibi, hayvan gücüyle tarlalarımızı sürüyoruz. Bazı köylülerimiz gelişmiş tarım aletlerini getirip denemişler ama olmuyor. Bundan dolayı at ve sapanla çift sürmeye devam ediyoruz. Yaşım 33, hatırladığımdan beri hayvanlarla çift sürüyoruz." dedi.
Yılda 3 defa bağlarını ve tarlalarını sürdüklerini dile getiren Kaya, "Sonbahar mevsiminde çift sürme işini geniş yapıyoruz ki yağan yağmur ve kar o sürdüğümüz hatların içine girmesin. Yağışın değerlendirilmesi için yapıyoruz. Nisan ayında bir daha çift sürüyoruz. Nisan ayında yapılan sürme işini de yabancı otların yeşermemesi için yapıyoruz. Mayıs ayında üçüncü defa çift sürüyoruz. Ürünlerimiz güzel yetişsin diye yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01570 ARILI SEPET KOVANI DAĞITILDI
- 02SULAMA KANALLARINA SU VERİLDİ
- 03KURBANLIKLAR PAZARDA
- 04SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
- 05“SASON ÇİLEĞİ, DÜNYA PAZARINDA YERİNİ ALACAK”
- 06Cansuyu Derneği Batman’da kurban çalışmalarına hazır
- 07ATIK PİL KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
- 08MALABADİ’DE ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
- 09DİCLE ELEKTRİK ENERJİ ALTYAPISINI GELECEĞE TAŞIYOR
- 10BATMANLI GENÇLER ALS’YE UMUT OLDU, BATGEV SAHİP ÇIKTI
- 11KÖY OKULU TÜRKİYE FİNALİNE KALDI
- 12BAHÇEVAN OCAKBAŞI AÇILDI
- 13AYKOME’NİN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
- 14TEMİZ PARKLAR İÇİN EL ELE
- 15BATMAN HAVALİMANINDAN ÇEVRECİ HAMLE
Henüz Yorum yok