
HUZURSUZ BACAK SENDROMU
HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Huzursuz bacak sendromu (HBS), bacakları hareket ettirme dürtüsü veya ihtiyacı ile ortaya çıkan, anormal duyulara karakterize, kronik, ilerleyici bir hareket bozukluğudur.
Huzursuz bacak sendromlu hastalar, karakteristik olarak belirtilerini tarif etmekte güçlük yaşamaktadırlar. Çoğunlukla bacaklarda engel olamadıkları hareket ettirme isteği, acı-yanma-karıncalanma şeklinde çok ağrılı olmayan, fakat oldukça rahatsız edici bir his şeklinde ifade etmektedirler.
Batman Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Esma Binol Değirmen, huzursuz bacak sendromu ile ilgili şunu söyledi, “Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) sık görülen bir hastalık olup, toplumun yaklaşık %10’unu etkilemektedir. Hastaların yaklaşık üçte birinde medikal tedavi gerektirecek semptomlar bulunmaktadır. Hastalar semptomlarını, genellikle dinlenme yad a yatma-oturma gibi hareketsizlik durumlarında oluşan veya kötüleşen bacaklarda hareket ettirme dürtüsü, rahatsız duyumlar ve ağrı olarak ifade eder. Bunun sonucunda birçok hastada uyku bozukluğu sonucunda anksiyete ve depresyon meydana gelmekte ve günlük yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. HBS primer olabileceği gibi demir eksikliği ve beyinde lokal dopamin disfonksiyonuna sebep olabilecek sekonder durumlar sonucu da oluşabilir. Primer HBS’nin ailesel komponenti olmakla birlikte altta yatan mekanizması halen tam olarak bilinmemektedir. Hamilelik, böbrek yetmezliği, anemi gibi demir eksikliği ile ilişkili durumların %25- 30’unda sekonder HBS gelişebilir. HBS, tanısı klinikle konulan bir hastalıktır. İyi bir anamnez ve fizik muayene ile basit laboratuar tetkikleri ile ayırıcı tanı yapılabilir veya huzursuz bacak sendromu altında yatan nedenler ortaya çıkarılabilir. Prevalansının sıklığı ve tanı kolaylığı açısından aile hekimliği disiplini için önemli bir hastalıktır.
HBS tedavisindeki amaç, semptomlarda iyileşme sağlamak ve sonucunda hastaların yaşam kalitesini arttırmaktır. Yaşam tarzı değişikliklerinin HBS semptomları üzerine etkileri hakkında çok az bilgi vardır. Farmakolojik tedavisinde demir preparatları, dopaminerjik ajanlar, dopamin agonistleri, antikonvülzanlar, opioidler ve benzodiazepinler yer almaktadır. Buna ilaveten uyku hijyeni, alkol, kafein ve nikotinden sakınma da semptomlarda iyileşme sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.
.jpg)
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01AYKOME’NİN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
- 02TEMİZ PARKLAR İÇİN EL ELE
- 03BATMAN HAVALİMANINDAN ÇEVRECİ HAMLE
- 04BOKSOR M.ALİ ORTAÇ, MİLLİ TAKIM KAMPINDA
- 05Gençlik piknikte; bahar şenliğine ilgi
- 06“19 MAYIS, DİRENİŞ RUHUNUN YENİDEN CANLANDIĞI TARİHTİR”
- 07GENEL TEMİZLİK EKİBİ ÇAMLICA’DAYDI
- 08HÜDA PAR GENÇLİĞİ BAHAR ETKİNLİKLERİNE YOĞUN İLGİ
- 09ARİF GÜNEŞ’E TOBB’DAN 20. YIL HİZMET ŞEREF PLAKETİ
- 10BATMAN’IN VİZYONU ANKARA’DA KONUŞULDU
- 11PROF. DURSUN’DAN FATİH VELİLERİNE KONFERANS
- 12ŞEYH HALİD ANMA PROGRAMINA YOĞUN İLGİ
- 13BATMAN’IN KENT KİMLİĞİNE IŞIK TUTAN ÖNEMLİ ÜÇLEME
- 14TEMA’DA ARI DÖNEMİ BAŞLADI
- 15ODUNCU, KÜRTÇE İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Henüz Yorum yok