Hasadı yapılan tonlarca lahana çürümeye terk edildi
Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahallesi’ndeki çiftçiler, lahana veriminden memnun. Ancak tüm emek ve masraflarına rağmen, hal komisyoncularının 10 kuruşa bile ürünlerini almayınca yaklaşık 40 ton lahananın ellerinde çürüdüğünü belirttiler.
Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Segırka çiftçileri, ürettikleri yerli sebzeleri değerinin altında ya da hiç satamadıklarını ifade ediyorlar.
Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan, lahana, marul ve karnabahar gibi ürünleri yetiştiriyor. Sebzeleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışan Segırkalılar, yetkililerden destek bekliyor.
“Geçen sene lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık”
Segırka çiftçilerinden Eşref Aslan, “Bu yıl lahanalarda ve neredeyse tüm sebzelerde adeta iflas ettim. Lahana ekimine 12 bin lira masraf yaptım. Geçen sen lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık. Her şeye zam yapılmasına karşın, ürünlerimizi geçen seneki fiyatlara bile satamıyoruz.” dedi.
“Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım 8 lira kazandım”
Lahana hasadından sonra ürünlerini hale götürdüklerini ancak satamadıklarını söyleyen Aslan, “Hasattan sonra bin bir umutla hale götürüm, ancak satamadan geri getirdim. Pazara götürdüm orada belki satarım umuduyla, orada da satamadım. Kilosu 10 kuruşa bile satılmayınca, gübre, mazot gibi birçok masraflar nasıl çıkarılır. Bu parayla hiç bir masraf çıkarılamaz. Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım, 8 lira kazandım. 8 lira sadece yakıt paramı bile çıkarmadı.” şeklinde konuştu.
“Devlet bize yardım etmeli”
Çiftçilerden Abdullah Aslan ise şunları kaydetti:
“Lahanalarımız hepsi boynumuzda kaldı. Lahanaların çoğunun hasadını bile yapmadık. 2 römork lahana doludur, kimse almadığından çöpe atacağız. Fide parası ve yaptığımız masrafları çıkarmak için gurbete gidip çalışacağız. Çaresiz ve mağduruz. Devlet bize yardım etmeli. En azından biraz da olsa sıkıntımızı gidermelerini istiyoruz.”
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 05Murat Çiçek ile röportaj:
- 06 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01HASANKEYF KÖYLERİNE İKİNCİ TUR ZİYARET
- 02BAŞKAN ŞANSİ’DEN PETROLSPOR’A GÜÇLÜ DESTEK
- 03İş İnsanı Ferdi Kurt’tan Petrolspor tribünlerine 500 bayrak desteği
- 04TÜZÜN'DEN PETROLSPOR'A DESTEK ÇAĞRISI
- 05BASKİ’DEN YOĞUN MESAİ
- 06TPAO PETROLSPOR MİNDERDE FIRTINA GİBİ!
- 07İLUH DERESİ’NDEKİ KİRLİLİĞE TEPKİ; “SUSMAK ÇÖZÜM DEĞİL”
- 08KAYAPINAR’A 917 MİLYON TL’LİK ENERJİ YATIRIMI
- 09400 DÖNÜMLÜK MEYVE FİDANLIĞI KURULACAK
- 10Batman’da 1005 Ağaçlık Yeşil Koridor
- 11KAYMAKAM ÖZTAŞ’A VEDA YEMEĞİ
- 12“ALTYAPI SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
- 1313 MADALYA İLE ZİRVEDE!
- 14BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE AİLE ODAKLI YENİ DÖNEM
- 15YAĞMUR SUYU SORUNUNA KALICI MÜDAHALE




Henüz Yorum yok