Üzümün pekmeze "tatlı" yolculuğu başladı
Batman'ın üzümüyle meşhur Gercüş (Gercews) ilçesinde yapılan bağ bozumu ile toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil yapılmaya başlandı.
Üzümleri bağlardan toplayan ilçe sakinleri, büyüklerinden kalan usuller ve işlemlerle üzümleri sıkıp suyunu çıkarıyorlar. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm özü, büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
Bağlarında yetişen üzümü hem satarak hem de üzümle yöresel pekmez, cevizli sucuk, kuru üzüm, bastık (pestil) gibi ürünler yaparak geçimlerini sağladıklarını aktaran Talat Korkut, özellikle pekmez için ilçede kurulacak bir fabrikanın çiftçilere büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Üzümden yaptıkları pekmezi satarak geçimlerini sağladıklarını belirten ilçe sakinlerinden Korkut, "Önce bağ bozumu ile üzümleri topluyoruz. Evde hazırladığımız alanda üzümleri sıkarak üzüm özünü süzgeçlerden geçirerek pislikten arındırıyoruz. Odun ateşinde kaynatıyoruz. Kaynadığı esnada üste biriken köpükleri alıyoruz, o köpüklerle birlikte içindeki mikroplar hepsini dışarı atıyoruz. Kaynama ve temizliği bittikten sonra kazandan çıkarıp dinlendirerek süzüyoruz. Süzdüğümüzde kaynarken çıkmayan pislik alta iniyor. Bir deha kazana doldurarak tekrar kaynatarak pekmez yapıyoruz." dedi.
Şire (mezronê) üzümüyle yapılan ürünleri anlatan Korkut, "Pekmezle birlikte, bastık, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler şire üzümünden oluyor. Şire üzümü çok tatlı bu türden ürünler için kullanılıyor. Diğer üzüm çeşitlerinden bu ürünler üretilmez. Kuru üzüm yapılabilir. Gercüş'te her sene bu dönemlerde kuru üzüm, pekmez, bastık, cevizli sucuk ve pestil yapıyoruz. Arta kalan üzümü de satıyoruz." ifadelerini kullandı.
İlçelerinde pekmez fabrikası kurulması gerektiğine ifade eden Şehmus Kızmaz, "Gercüş üzümüyle çok meşhurdur. Genellikle şire üzümüyle meşhurdur. Şire üzümünün pekmezi, cevizli sucuğu, bastık ve pestili çok lezzetlidir. Herkes kendi ihtiyacına göre. Üzümü satan da var üzüm ürünlerine çevirip satan da var. Batı illerinde Gercüşlülerin özel müşterileri olmuş; Gercüş pekmezi alıyorlar." dedi.
Kızmaz, "İlçemizde pekmez fabrikası olursa hasadı yaptığımız gibi fabrikaya vereceğiz. Burada hasadı yaptıktan sonra Batman’a götürüp satana kadar perişan oluyoruz. Hasadı yaptığımız gibi ürünümüzü fabrikaya satarsak bize çok iyi olur. Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hem de Ziraat Odasının fabrikanın kurulması için gereğini yapmalarını istiyoruz. Pekmez fabrikası yapılırsa çiftçilere çok iyi olur. Midyat, Dargeçit ve Gercüş bölgelerinde pekmez fabrikası şarttır. Fabrika kurulursa ziraatçı üzümüyle başı dertte olmayacak." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01KAR VE YAĞMUR SONRASI HASAR GÖREN YOLLAR ONARILIYOR
- 02Torbadan zehir çıktı!
- 03“Hasankeyf’i arkeolojik merkezlerden biri haline getirmeyi hedefliyoruz”
- 04KALDIRIMLAR GENEL BAKIMDAN GEÇİYOR
- 05Ramazan Öncesi Marketlere Sıkı Denetim
- 06BAKAN ERSOY RAKAMLARI AÇIKLADI
- 07 KÜTÜPHANELER HİZMETE GİRDİ
- 08SU BORCUNA AF YOK, YASAL SÜREÇ VAR
- 09İL BAŞKANI ÇETİN’DEN KURUM VE ODA ZİYARETLERİ
- 10BARAT BAŞKANI ÇİFTÇİ RADYOLAR YALNIZLIĞINIZI PAYLAŞAN DOSTUNUZDUR
- 11HABİZBİNİLİLER DERNEĞİ AÇILIYOR
- 12BAKAN ERSOY, BATMAN’A GELİYOR
- 13Batman, ramazan ayını dolu dolu geçirecek
- 14TOKİ BÖLGESİNE YENİ İÇME SUYU HATTI
- 15Batman, TÜBİTAK’tan 15 ödül aldı




Henüz Yorum yok