
"Diplomaside yeni dinamikler oluşturulmalı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF-2025), 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” temasıyla düzenlenen forum, uluslararası düzeyde yoğun ilgi gördü.
Devlet başkanları, üst düzey hükümet yetkilileri, akademisyenler ve düşünce kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getiren foruma, Batman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fulya Köksoy, özel davetli olarak katıldı. Köksoy, forumda hem Batman Üniversitesi’ni hem de Batman ilini temsil etti.
Çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası akademik çevrelerde adından söz ettiren Doç. Dr. Köksoy, daha önce Kasım 2024’te Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen İklim Değişikliği Zirvesi’ne (COP29) de özel davetle katılmıştı.
Forum kapsamında yapılan ikili görüşmeler ve panellerde, küresel diplomasinin geleceği, Orta Doğu’da barış arayışları, Gazze meselesi ve çok taraflı düzenin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alındı. Doç. Dr. Fulya Köksoy, yaptığı değerlendirmede, uluslararası sistemin kırılgan bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Çatışmaların, savaşların, derinleşen küresel eşitsizliklerin, sivilleri hedef alan şiddet olaylarının ve teknolojik belirsizliklerin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde daha da derinleşmesi beklenen iklim krizi de bu tabloyu daha karmaşık hâle getiriyor. Tüm bu sorunların çözümünde çok taraflı diplomasiye, kapsayıcı yönetişim modellerine ve bağlayıcı karar alma mekanizmalarının güçlendirilmesine ihtiyaç var.”
Köksoy ayrıca, klasik diplomasi anlayışının günümüz ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kaldığını belirterek, farklı alanlarda gelişen diplomasi türlerinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söyledi:
“Reaktif politikalardan ziyade proaktif bir diplomasi anlayışı önemlidir. İstihbarat diplomasisi, iklim diplomasisi, dijital, siber ve yapay zekâ diplomasisi gibi yeni diplomasi türleri bir araya getirilerek daha kapsayıcı bir yapı oluşturulmalıdır. Artık önümüzde gri alanların kalmadığı, siyah ve beyazın keskin biçimde ayrıldığı bir dönemdeyiz. Mevcut düzeni yeniden inşa etmek ya da karmaşayı daha da derinleştirmek arasında bir tercih yapmak zorundayız.”
Doç. Dr. Fulya Köksoy’un Antalya Diplomasi Forumu’ndaki temsiliyetinin, hem akademik hem de yerel düzeyde Batman için önemli bir prestij anlamına geldiği ifade edildi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BASIN, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR
- 02“BASIN, HAKİKATİ ULAŞTIRMA VAZİFESİNİ ÜSTLENİYOR”
- 0324 Temmuz Basın Bayramı Kutlu Olsun
- 04BAMMED: GAZETECİLİK HALKIN SESİ, VİCDANIN KALEMİDİR
- 05“BATMAN BASINI KIYMETLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYOR”
- 06ÖĞRENEN MAHALLELER, BİLİNÇLİ AİLELER PROJESİ SÜRÜYOR
- 0760 SU KUYUSUNDA BAKIM VE VERİMLİLİK ÇALIŞMASI
- 08SEMT PAZARLARI DENETLENİYOR
- 09“TARAFSIZ VE ÖZGÜR BASIN, GÜÇLÜ DEMOKRASİLERİN TEMELİDİR”
- 10GENÇ ASKON’DAN BASIN BAYRAMI BULUŞMASI
- 11BGYC’DEN 24 TEMMUZ MESAJI
- 12ATAY “BASIN, DEMOKRASİNİN GÜVENCESİDİR”
- 13BASIN BAYRAMI ACI BİR TABLONUN GÖLGESİNDE KUTLANIYOR
- 14BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı
- 15BBD BAŞKANI UYANIK “YEREL BASINA DESTEK ŞART, SANSÜR HALA SÜRÜYOR”
Henüz Yorum yok