
İkinci el otomobil alacaklara kötü haber
Döviz kurlarındaki yükselişin ardından ikinci el otomobil fiyatlarında son 2 ayda marka, model ve segmentine göre, yüzde 10-25 artış yaşandı.
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Amerikan Merkez Bankasının faiz artırımı beklentisi, Çin'deki kriz ve Türkiye'deki seçim sürecinin yarattığı belirsizlik gibi nedenlerle 7 Haziran seçimleri öncesinde 2,60-2,70 aralığında seyreden dolar kurunun, hızlı bir yükseliş sürecine girdiğini ve 3 lirayı geçtiğini hatırlattı.
Yanık, kurdaki hareketliliğin önce sıfır otomobillerin fiyatlarına yansıdığını, firmaların kurun seyrine göre belli aralıklarla fiyat ayarlamaları yaptığını ifade ederek, bu durumun kaçınılmaz olarak ikinci el piyasasına da yansıdığına dikkati çekti.
İkinci el piyasasında otomobillere yapılan zammın, sıfır araçlardaki fiyat artışlarıyla paralellik gösterdiğini ancak sanal ortamda inanılmaz yüksek rakamların görüldüğünü anlatan Yanık, şunları söyledi:
"İkinci elde sıfırların fiyatlarının artmasıyla otomatik olarak bizim de zam yapma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Buna karşılık iki türlü artış var; biri sanal ortamdaki artış, ikincisi bizim sıfırlara endekslediğimiz artışlar. Evet, sıfır otomobillere paralel olarak ikinci elde de fiyatlar son iki ayda yüzde 10-25 arttı ama sanal ortamda, internette adeta kanat taktı. Olması gereken fiyat artışının 2-3 katıyla araç pazarlanıyor. Burada vatandaşlar birbirlerinden görüp fiyat yazdıkları için ucu açık, sınır yok. Bir de bunlar araba görülmeden, eksper yapılmadan verilen fiyatlar. Ona da dikkat etmek lazım."
Yanık, internet üzerinden otomobil alanları, fahiş fiyat artışlarına karşı uyarırken, iyi araştırma yapmalarını önerdi.
"Araç sorana fiyat vermeye korkuyorum"
Fiyatlardaki artışa kendilerinin de yetişemediğini ifade eden Yanık, şöyle devam etti:
"Şu anda ikinci el araçlarda yüzde 10-25 arasında zam var. Zam oranı model, marka ve segmentine göre değişir. Dolar, avro ve altındaki oynamanın ardından, fiyat artışları son iki ay içinde oldu, biz de anlayamadık. İşin kötü tarafı biz de fiyatlara yetişemiyoruz. Araç sorana, fiyat vermeye korkuyorum, sürekli değişiyor. Buna rağmen talep de görüyor çünkü, sıfır otomobiller çok zam gördü, insanların alım gücünü zorluyor. Bu yüzden tercih halen ikinci elden yana."
Yanık, piyasada temiz ikinci el araç bulma konusundaki sıkıntının sürdüğünü de kaydetti.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“20 Serakent kurulmazsa ahım üstünüzde”
- 02BATMAN BAĞIMSIZ GAZETESİ'NİN 1. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
- 03İREM YİĞİT BALKAN İKİNCİSİ OLDU
- 04GAZETECİ UĞUR KAPUCİ BEŞTEPE VE TBMM'DEYDİ
- 05POLİS MEMURU İNTİHAR ETTİ
- 06ÇAMLITEPE’DE MAYTAP YANGINI
- 07BELEDİYE PERSONELİNE SAĞLIK TARAMASI
- 0815 TEMMUZ BATMAN’DA COŞKUYLA ANILDI
- 09İZMİR SUNEXPRESS SEFERLERİ BAŞLADI
- 10“HEDEFİMİZ TOPRAĞI SUYLA VE ÜRETİMLE BULUŞTURMAK”
- 11ÇEVRE YOLUNA 12.600 METRELİK ALTYAPI DÖŞENECEK
- 12Kürtçe müzik dinleyen aileye destek açıklaması
- 13PETROLSPORLU ATLETLER AVRUPA U-23 ŞAMPİYONASINA KATILACAK
- 14Batman’da TPAO petrol kuyusunda yangın çıktı
- 1515 TEMMUZ RUHU BATMAN’DA YAŞATILACAK
Henüz Yorum yok