
Batman En Yoksul 4 Kentten Birisi
TÜİK raporunda Batman’ın Türkiye’deki 4 yoksul kentten biri olması üzerine açıklama yapan iş adamları, yetkililerden Batman’ı kalkındırmak için çaba göstermelerini istediler.
Türkiye İstatistikler Kurumu (TÜİK) geçen ay bir rapor yayınladı. Türkiye’deki refah düzeyini araştıran rapora göre, Batman ülkedeki en yoksul 4 kentten biri. Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz ile Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir yaptıkları açıklamada, yetkilileri Batman’ı kalkındırmak için göreve çağırdılar.
HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, her geçen gün büyüyen ve kalkınması gereken Batman’ın en yoksul kentlerden biri olmasının kendilerini üzdüğünü ifade etti.
Bölge yatırımcı ve iş adamlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çetiz, “Geçenlerde TÜİK’in açıkladığı verilere göre ilimizin en yoksul 4 kent içerisinde yer alması bizi epey bir üzmüştür. Bunun için hükümetin bölge esnafını, bölge sanayicilerini, bölge iş adamlarını pozitif anlamda desteklemesi lazım. İş alanlarının açılması için yardımcı olması lazım. Tarım ve hayvancılık konusunda OSB’lerin kurulması lazım, desteklenmesi lazım. Özellikle pozitif ayrımcılık yapılması lazım, istihdamın sağlanması için. Batman bir tekstil kenti olmaya başladı, fakat yer verilmiyor. Hepsi apartman altlarında iş görüyorlar. Hijyenik olmayan, sağlıksız yerlerde çalışıyorlar. Bunun için devletin yardımcı olup, OSB’de onlar için bir bölüm açılması lazım. Bu şekilde yardımcı olunursa daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz.” diye konuştu.
İşsizliğin önüne geçilmesi için gençlerin istihdam edilmesi gerektiğini belirten Çetiz, son olarak şunları söyledi: “Sürekli gelişen bir Batman olarak dinamik bir nüfusa sahibiz, bunun için cazibe merkezlerinin açılması gençlerin istihdam edilmesi gerekir. Devlet tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesi gerekir. Çünkü söyleniyor, fakat yapılmıyor, bekletiliyor. Bu da bizim inancımızı kırıyor, ‘devlet söylüyor ama yapmıyor’ diye bir algı oluşuyor. Bunun önüne geçilmesi lazım.”
Batman’ın yoksullukta her zaman son dörtte, işsizlik sıralamasında ise en üstte olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Batman Şube Başkanı Özdemir, “Tabi işsizlik sıralamasında en üstte olan bir ilden, yoksulluk anlamında TÜİK verilerinden çok fazla olağanüstü bir durum değildir. Birbiriyle hemen hemen eşdeğer gidiyor. Maalesef insanlarımız göç anlamında, Batman’dan göç etmiş durumda. Bir de Batman’a yapılan veya yapılacak olan yatırımlar son yıllarda biraz sekteye uğruyor. En son cazibe merkezleri diye bir şey var bildiğiniz gibi, bunu dile getire getire sıkılmış durumdayız.” dedi.
Cazibe merkezlerinin açıklanması halinde az da olsa işsizliğin önüne geçilebilineceğini dile getiren Özdemir, “Cazibe merkezlerinin açıklanmış olması en azından yoksulluk derecelerine giren bu kentin ilerisi için yoksul dediğimiz bir kesimin, yoksulluğun az da olsa azalmasında şans olurdu. İnsanlarımızın da yatırım bazında maalesef kıdem tazminatları ile ilgili sıkıntıları olduğunu ve bu anlamda da işverenlerin artık insanları çalıştırmama durumuna gelmesi insanları mahkemelerden çıkmaz hale getiriyor. Bu kıdem tazminatının da bir an önce çözülmesi lazım. Çünkü bunlar işçi çalıştırmamaya sevk ediyor.” ifadelerini kullandı.
Hükümetin ne yapacaksa bir an önce yapması ve Batman’ı kalkındırmak gerektiğini söyleyen Özdemir, “Bölgemizin terör ile anılması, yoksul olan 4 kentin de bu bölgede olmasını teyit ettiriyor. Ama hükümetimiz bu cazibe merkezleri projeleri gibi bu yapacağı yeni hibe programlarıyla ve tabi ki de söylemde kalmaması şartı ile hızlı bir şekilde yapılması çok önemli. Çünkü bunlar zamana yayıldığı zaman yine insanları umutsuzluğa sevk ediyor, bu da bizler için iyi değil.” dedi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ODUNCU:BU SESSİZLİK KABUL EDİLEMEZ
- 028 YAPI KONTROLLÜ ŞEKİLDE YIKILDI
- 03HASANKEYF’TE GECE IŞIKLARI TARİHLE BULUŞTU
- 04TPAO BULVARININ KALDIRIMLARI YIKANDI
- 05HAVALİMANINDA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 1 KİŞİ TUTUKLANDI
- 06BATMAN TIMOKLULAR DERNEĞİ’NDEN FİNAL MAÇI DAVETİ
- 07BELEDİYEDEN ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI
- 08VALİLİKTEN ÖĞRENCİLERE MATEMATİK KURSU
- 09HASANKEYF’İN GELECEĞİ İÇİN PROJELER MASAYA YATIRILDI
- 10PETROLSPORLU MİNİKLERDEN 5 MADALYA
- 11BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN BASIN BAYRAMI MESAJI
- 12Fırat: “Basının Susturulması, Bir Ülkenin Geleceğini Karartır”
- 13ÇAMLITEPE MEZRASI MODERN YOLA KAVUŞUYOR
- 14Asma’dan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı
- 15BASIN, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR
Henüz Yorum yok