
Berivanların zorlu geçim yolculuğu
Hava sıcaklığının mevsim normallerini üzerinde seyrettiği Batman'da, sıcak havaya rağmen sabah ve akşam saatlerinde köylerinden kilometrelerce uzaklıktaki yaylaya giden berivanlar, keçi ve koyunları sağdıktan sonra evlerine dönüyor.
En büyük geçim kaynakları olan hayvancılık faaliyetlerini zor şartlarda sürdürdüklerini anlatan berivanlar, diğer tüm işleriyle birlikte her gün iki defa yaylaya çıkıp süt sağdıklarını belirttiler.
Recepler köyü sakinleri, Mart ayının ortasından Ağustos ayının sonuna kadar hayvanların sütünün bol olduğu zamanlar olduğunu ve bu yüzden yaklaşık 5 ay boyunca yaylalara gidip süt sağdıklarını söylediler.
35 senedir Recepler köyüne gelin geldiğini ve o günden bu yana yaylada süt sağdığını belirten Fatiha Karakuş, "Her gün iki defa süt sağmak için yaylaya gidiyoruz. Sabah ve ikindi olmak üzere iki defa yayla giderek, burada hayvanlarımızdan sağdığımız sütü eve götürüp peynir yapıyoruz. Yaptığımız peyniri satıyoruz. Ailemizin geçimini sattığımız peynir ile sağlıyoruz. Köyümüzün büyük bir bölümünde petrol kuyuları yapılmış ama bir çocuğumuzu işe almadılar. Bizde geçimimizi hayvanlarımızla yapıyoruz." dedi.
Her aile kendi hayvanlarını farlı reklere boyamış
Her gün 19 aileyle birlikte yaylaya gidip süt sağdıklarını söyleyen Kadriye Karakuş, "Yıllardır berivan olarak yaylaya gidip süt sağıyoruz. Sağdığımız sütle süt ürünleri yapıp satıyoruz. Oradan elde ettiğimiz gelirle geçimimizi yapıyoruz. Köyümüzde iki hayvan sürüsü var. Bizim sürümüz 19 ailenin yaklaşık bin hayvandır. 19 aile birlikte bir çoban tutmuşuz. Her aile kendi hayvanlarını farklı renkleriyle boyatmış, böylelikle çocuklarımız bile hayvanlarımızı tanıyor. Ben her gün iki defa yaylaya gidip, 30 keçi ve koyun sütünü sağıyorum." diye konuştu.
Çocukluğundan beri yaylaya gidip süt sağdığını belirten 50 yaşındaki Perde Karahan ise şunları söyledi: "Çocukluğumdan beri berivanlık yapıyorum. 30 senelik evliliğimde de hala devam ediyorum. Köyümüzün büyük geçim kaynağı hayvancılık olduğundan bu işe çok önem veriyoruz. Yaylalarda sağdığımız sütü, süt ürünleri olarak satıp geçimimizi yapıyoruz. Her gün tüm köylülerle köy meydanında traktörlerle yaylalara çıkıyoruz. Bizim işimizde berivanlıkla sınırlı değil, tarım ve ev işlerimizde yapıyoruz. 19 aile sırayla çobanların kahvaltı, öğle ve akşam yemeğini hazırlayıp yaylaya getiriyoruz. Hayat şartları rahatlandıkça işimiz zorlaşıyor. Eskiden yaya ve eşeklerle yaylaya gidiyorduk. Şu an da traktörlerle gidiyoruz. Yaylaya gidip süt sağan bazı köyler artık traktörlere de razı gelmiyor. Dolmuşlarla süt sağmaya gidiyorlar."
40 senedir çobanlık yaparak geçimini sağlayan göçer Ali Kurt, "Biz göçerlerin mesleği devamlı hayvanlar ve çobanlıktır. Recepler köyünde çocuklarımla çobanlık yapıyoruz. Günde iki defa köyün sürüsünü berivanlar için bir yerde topluyoruz. Sürüyü topladığımız yerde berivanlar gelip süt sağıyorlar. Gece gündüz çöllerde kalıyoruz. Köylüler sırasıyla bizlere yemeğimizi getiriyorlar. Canımız istediği zaman çölde doğal ateşin üzerinde çay yapıp içiyoruz. Hayat şartları gün geçtikçe kolaylaşıyor. Gece gündüz çöllerde olmamıza rağmen telefonlarımızla internetten haber takibi yapıyoruz." şeklinde konuştu.
10 yaşından beri ailesiyle birlikte yaylaya giderek süt sağdığını belirten Ömer Karakuş, annesine yardım ettiğini söyledi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“BATMAN BASINI KIYMETLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYOR”
- 02ÖĞRENEN MAHALLELER, BİLİNÇLİ AİLELER PROJESİ SÜRÜYOR
- 0360 SU KUYUSUNDA BAKIM VE VERİMLİLİK ÇALIŞMASI
- 04SEMT PAZARLARI DENETLENİYOR
- 05“TARAFSIZ VE ÖZGÜR BASIN, GÜÇLÜ DEMOKRASİLERİN TEMELİDİR”
- 06GENÇ ASKON’DAN BASIN BAYRAMI BULUŞMASI
- 07BGYC’DEN 24 TEMMUZ MESAJI
- 08ATAY “BASIN, DEMOKRASİNİN GÜVENCESİDİR”
- 09BASIN BAYRAMI ACI BİR TABLONUN GÖLGESİNDE KUTLANIYOR
- 10BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı
- 11BBD BAŞKANI UYANIK “YEREL BASINA DESTEK ŞART, SANSÜR HALA SÜRÜYOR”
- 12MÜFTÜ DURMUŞ’TAN YAZ KUR’AN KURSU ZİYARETİ
- 13“ETKİSİZ YETKİLİ DEĞİL, YÜREKLERDE ETKİLİ SENDİKAYIZ”
- 14BAMED’DEN KRİTİK ÇAĞRI
- 15HATIRA ORMANINDA AÇILIŞ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Henüz Yorum yok