Batman Barosu: Esas mağdurlar cezaevinde tutuluyor
Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim, yaklaşık 38 bin mahkûma tahliye yolunu açan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili İLKHA’ya açıklamada bulundu. Sevim, paralel yapı tarafından kumpaslar sonucu yıllardır haksız yere cezaevinde tutulan esas mağdurların tekrar cezaevinde tutulduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de yargının sürekli gücü elinde bulunduranların bir sopası haline geldiğini söyleyen Sevim, “Israrla yargının toplumsal barışı tesis etme, adaleti sağlama fonksiyonuna dikkat çektik ve yargının ötekileştirilen kesimlerin üzerinde bir sopaya dönüştürülmesinin doğuracağı olumsuzlukları her zaman dile getirdik. Bu konuda uzun yıllardır toplumda bir hassasiyet oluşmuştu. Çünkü yargı ötekini bastırmak amacıyla birçok mağduriyete sebebiyet verdi ve geriye dönük baktığımızda neredeyse toplumun her kesiminden mağdurlar ordusu var.” dedi.
“Yeniden yargılama beklentisi vardı ama sorun tekrar ertelendi”
Bir dönem özellikle DGM ve Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri eliyle neredeyse toplumdaki her siyasal gruba dönük operasyonların yapıldığını ifade eden Sevim, “Yapılan yargılamalar neticesinde büyük mağduriyetler oluştu. Toplumda yargıya dair bu kadar tartışmanın devam ettiği bir süreçte bir af ya da en azından bu mahkemeler eliyle verilmiş olan kararlarda yeniden yargılama yolunun açılması beklentisi vardı. Ama böylesi bir kanun hükmünde kararnameyle sadece sorunu halı altına süpüren ve günübirlik ihtiyaçları, cezaevindeki kapasite sorunun çözmeye dönük düzenlemenin yapılmış olmasıyla bu sorun tekrar ertelenmiştir.” diye konuştu.
“Bu düzenlemeyle ne toplumun beklentisi karşılanır, ne de bundan adalet çıkar”
Paralel yapının kurduğu kumpaslarla yıllardır cezaevinde tutulan esas mağdurların tekrar cezaevinde bulunduğuna dikkat çeken Sevim, “Bu düzenlemeyle ne toplumun beklentisi karşılanır, ne de bundan barış ve adalet çıkar. Bugün özellikle siyasal kesimlerce yargının bir dönem kimi siyasal gruplarca ele geçirildi, bunların eliyle kumpaslar kuruldu. Polis, yargı, hakim ve savcı camiası üzerinden kumpasların yapıldığı kabul ediliyorken, buna dair hiçbir düzenlemenin yapılmamış olması geriye dönük özellikle toplumsal barışı tesis etme, geçmişle yüzleşme anlamında bir çabanın yapılmamış olması sorunu ertelemeye dönük bir şeydir. Dolayısıyla bu mağduriyetler ileriye taşındıkça, toplumsal barış ve geçmişle yüzleşme de o derece zorlaşacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Bu bir infaz düzenlemesidir”
Açıklamanın devamında Sevim, şöyle devam etti: “Yapılan düzenlemeyle özellikle toplumsal hassasiyet oluşan, toplumsal bir yaraya dönüşen meselelerden çok daha çok kişilerin birbirlerine karşı işlemiş oldukları suçlarda bir düzenleme yapıldı. Aslında her ne kadar af olarak nitelendirilse de, bu bir infaz düzenlemesidir. Özellikle siyasal konularda, siyasal Saiklerle alınmış kişiler konusunda herhangi bir düzenleme yapılmış değil. Daha çok kişilerden kişilere, eylemlerden, suçlara dönük yapılan bir çalışmadır. Buradan mağduriyetlerin giderilmesi ve yaraların sarılması gibi bir sonuç çıkmaz.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“GAZETECİLER ZOR ŞARTLAR ALTINDA GÖREV YAPIYOR”
- 02Başkan Kaplan, Ulusal Market Zincirleri Esnafı Zor Durumda Bırakıyor
- 03BATMAN 50 YILLIK MASTER PLANA GEÇTİ
- 04ÇİFTÇİ, ''ESNAFIN SORUNLARI ANKARA'DA GÜNDEMDE''
- 05İTÜ İLE BATMAN ARASINDA ULAŞIM İŞ BİRLİĞİ
- 06NECAT NASIROĞLU MEZARI BAŞINDA DUALARLA ANILDI
- 07BESOB Başkanı Kaplan, “Esnafa Konut Projesine TESK’ten destek”
- 08EKMEK TARİFESİ GÜNCELLENDİ
- 09BESO’DAN ESNAFA SOMUT DESTEK: İNDİRİMLİ ARAÇLAR TESLİM EDİLDİ
- 10KAR TEMİZLEME VE TOPLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- 11‘’BİZ KOLTUK İÇİN DEĞİL, HİZMET İÇİN GELİYORUZ’'
- 12CEMAL KAYA “HEM MENTAL HEM FİZİKSEL AÇIDAN KAZANIMLI BİR KAMP OLDU”
- 13Rojava saldırılarını protesto ettiler
- 14İŞKUR’dan 2026’da büyük destek : Engelli ve eski hükümlülere iş kurma hibesi
- 15“GAZETECİLİK BİR KAMU GÖREVİDİR”




Henüz Yorum yok