BATMAN’DA 3 BİN YILLIK SIR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Anadolu’nun en büyük kremasyon mezarlığı Gercüş’te bulundu.
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Bağözü Köyü Arık Mezrası’ndaki ‘Şeytan Deresi’ mevkiinde yapılan arkeolojik kazılarda, Anadolu arkeolojisi açısından büyük bir keşfe imza atıldı.
Yeni Asur Dönemi’ne tarihlenen 3 bin yıllık nekropol alanında ortaya çıkarılan urne sayısı, burayı Anadolu’nun en büyük kremasyon (yakma) mezarlığı haline getirdi.
17 Ocak 2023’te başlayan ve 25 Ekim 2024’te tamamlanan kurtarma kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde uzman ekipler tarafından yürütüldü. Yaklaşık iki yıl süren çalışmalar sonucunda, hem kremasyon (yakma) hem de inhumasyon (doğrudan gömme) geleneklerinin bir arada uygulandığı anlaşıldı. En dikkat çekici bulgu ise 344 urne mezarın gün yüzüne çıkarılması oldu. Bu sayı, Anadolu’da bugüne kadar keşfedilen en geniş kremasyon alanı olarak kayıtlara geçti.
Kazılar, 830 metrekarelik bir alanda titizlikle sürdürüldü. Çalışmalar sonucunda 327’si envanterlik, 420’si etütlük olmak üzere toplam 747 eser gün ışığına çıkarıldı. Bu eserler, restorasyon ve konservasyon süreçlerinin ardından Hasankeyf Müzesi’nde sergilenerek tarih meraklılarının ilgisine sunulacak.
Batman İl merkezine 25 kilometre, Gercüş ilçe merkezine ise 45 kilometre uzaklıkta bulunan nekropol alanı, Dicle Nehri’nin yüksek kesimlerinin güney yamacında konumlanıyor. Uzmanlara göre, bölgenin coğrafi yapısı ve konumu, burayı dönemin önemli bir yerleşim ve kutsal alanlarından biri haline getirmiş olabilir.
Uzmanlar, keşfin sadece Batman için değil, Anadolu arkeolojisi için de bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Yeni Asur Dönemi’nin gömü geleneklerini ve kültürel yapısını anlamada büyük katkı sağlayacak olan bu bulgular, ilerleyen süreçte hem bilim dünyasında hem de turizm alanında Batman’ın adını öne çıkaracak.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN BELEDİYESİ’NİN 2026 BÜTÇESİ 12 MİLYAR 300 MİLYON TL
- 02“Son 54 yılın en sert kışı yaşanıyor”
- 03Ruhsatlandırma çalışmalarında rekor
- 04Çiftçi, esnafın talepleri için Ankara yolcusu
- 05Aranan 23 şahıs yakalandı
- 06UYGULAMALI SINAV ÖNCESİ BELEDİYEDEN PİST TEMİZLİĞİ
- 07Başkan Kaplan, Esnafa Faizsiz Kredi Desteği Sağlanmalıdır.
- 08Petrol - İş, “Enflasyon karşısında petrol emekçisinin ücreti eriyor”
- 09Ekmen, "Emekliler toplumun yükü değil, vicdanıdır"
- 10GELECEĞE ATILAN EN BÜYÜK YATIRIM: ALTYAPI MASTER PLANI
- 11Batman’da emekçilerden ortak çağrı : “Sefalete alışmayacağız”
- 12BELEDİYE’DEN BUZLANMAYA KARŞI 24 SAATLİK SEFERBERLİK
- 13BESO Başkanı Çiftçi, “Esnaf için konut, dijital pazar ve sosyal projeler hayata geçiyor”
- 14ŞİKÂYETLERİN YÜZDE 98’İ ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU
- 15TARIM PERSONELİNE SINAV MÜJDESİ




Henüz Yorum yok