
Arıları telef olan üreticiler yetkililerden yardım bekliyor
Batman’ın Sason ilçesindeki arıcılar, arılarının telef olmasından şikâyetçi. Her yıl binlerce arılarının telef olup, onlarca kovanlarının heba olduğunu söyleyen arıcılar, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden arılarının telef olmasındaki sebebin araştırılmasını istediler.
Kendilerine dağın eteklerinde yol açılmaması yüzünden kovanlarını ilçe merkezinde bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen arıcılar, yetkililerden dağın eteklerinde yolun açılıp arılarını ilçe merkezinden çıkarmak istediklerini belirttiler.
Daha önce hayvancılık ve tütüncülük yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten arıcılardan Heves Aksoy, şimdi ise yaptıkları arıcılık mesleğinin de yok olmasından korktuklarını söyledi.
Aksoy, “Arımız her sene telef oluyor. Bizim gibi diğer arıcıların da yılda yüzlerce kovanı heba oluyor. Hiçbir yetkili gelip bizimle ilgilenmiyor. Krediyle arı alıyoruz. Daha kredimizi ödeyemeden arılarımız telef oluyor ve bu her sene böyle devam ediyor. Artık aldığımız krediyi yatıramaz olduk. Arılarımızın telef olmasının, çiftçilerin ekinlerini ilaçlama yapmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Dağın eteklerinde yollarımız açılmadığı için arılarımızı oraya götüremiyoruz, mecburiyetten şehir merkezinde arılarımız bırakıyoruz. Yetkililerden, bu arılarımızın neden telef olduğunu araştırıp, bize bildirmelerini istiyoruz.” dedi.
“Durum böyle devam ederse arıcılığı bırakabiliriz”
Her yıl binlerce arılarının telef olduğuna dikkat çeken Şenol Aksoy, “Arıcılık yapıyoruz. Sason’un başta geliri hayvancılıktı, tütündü ama şu an elimizde bir arıcılık kaldı. Benim gibi birçok arıcı var ve yüzlerce kovanımız var. Her yıl yaklaşık 50 kovanımız telef oluyor. Bu şekilde bizler mağdur oluyoruz. Arılarımızın neden telef olduğunu bilmiyoruz. Bazı ilaçları deniyoruz ama etkili olmuyor. Arılarımızın avuç avuç telef olduğunu görüyoruz. Bu durum bizi üzüyor ve şevkimiz kırılıyor.” diye konuştu.
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden arılarının telef olmasındaki sebebin araştırılmasını istediklerini ifade eden Aksoy, şunları söyledi: “Arılarımız ilçe merkezinde bulunuyor ve bahçelerin ilaçlanmasından dolayı arılarımız telef oluyor olabilir. Bunun için daha önce ilçe merkezine 3-4 kilometrelik uzaklıkta helkız dediğimiz yerde bir yol talebinde bulunmuştuk. Bu yol açılırsa arılarımız orada daha verimli olur.”
Bu durum böyle devam ederse arıcılık yapmayı bırakacaklarını vurgulayan Aksoy, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden konuya el atmasını istedi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ODUNCU:BU SESSİZLİK KABUL EDİLEMEZ
- 028 YAPI KONTROLLÜ ŞEKİLDE YIKILDI
- 03HASANKEYF’TE GECE IŞIKLARI TARİHLE BULUŞTU
- 04TPAO BULVARININ KALDIRIMLARI YIKANDI
- 05HAVALİMANINDA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 1 KİŞİ TUTUKLANDI
- 06BATMAN TIMOKLULAR DERNEĞİ’NDEN FİNAL MAÇI DAVETİ
- 07BELEDİYEDEN ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI
- 08VALİLİKTEN ÖĞRENCİLERE MATEMATİK KURSU
- 09HASANKEYF’İN GELECEĞİ İÇİN PROJELER MASAYA YATIRILDI
- 10PETROLSPORLU MİNİKLERDEN 5 MADALYA
- 11BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN BASIN BAYRAMI MESAJI
- 12Fırat: “Basının Susturulması, Bir Ülkenin Geleceğini Karartır”
- 13ÇAMLITEPE MEZRASI MODERN YOLA KAVUŞUYOR
- 14Asma’dan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı
- 15BASIN, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR
Henüz Yorum yok