Koyun kırkma dönemi başladı
Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyünde ikamet edenler, hayvanlarının yazın daha sağlıklı gelişim göstermesi için koyun kırkma uygulamasına başladılar.
Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırktıklarını belirten hayvan yetiştiricileri, bu işlemin, koyunun sağlığı açısından faydalı olduğunu, hayvanların kilo almasını ve kendilerinin de yünü satarak kâr elde etmelerini sağladığını söyledi.
Koyunlarını kırkan köylülerden Abdullah Karakuş, "Yılda bir defa, nisan sonunda koyunlarımızı kırkıyoruz. Kırktığımız yün; yatak, döşek ve yorganlar için kullanılıyor. Yün, ömür boyu kullanılabilen sağlıklı bir üründür. Yün, pamuk gibi değildir. Hayvanlara da faydası var. Soğukta sıcak tutuyor. Yağmur, kar yağışlarına ve her türlü soğuğa karşı yün, hayvanı koruyor. Soğuk, hayvana işlemiyor. Yün kırkma, hayvanın sıcak havada serinlenmesi içindir. Elde ettiğimiz yünü de değerlendiriyoruz. Yünü kırkmasak havalar tam sıcak olduğunda sıcaklara karşı dayanamayabilir. Bir daha yünü çıkana kadar havalar soğuyor. Böylelikle koyunlar, yünleriyle soğuklardan korunuyorlar." dedi.
Koyun kırkılmazsa hayvanların ölümüne sebep olabiliyor
Koyun kırkma işinin yapılmamasının hayvanların ölümüne sebebiyet verebileceğini anlatan Haydar Budakar, şunları söyledi:
"Her yıl bahar mevsiminde koyunların yünlerini kırkıyoruz. Eğer bu yünü kırkmasak havalar tam ısındığında kirlenir, kullanılamaz hale gelir. Yün kesilmediği zaman koyuna da sıcak ve zararlıdır. Hatta hastalanmasına neden olabilir. Kırktığımız yünü yıkayıp yorgan ve minderlerde kullanıyoruz. Yatak olarak kullanılıp, üzerinde uyuluyor."
"Hayvanın hafif ve serin olması için yün kırkıyoruz"
Koyunların, sıcak havalarda yünlerinden rahatsız olduğuklarını dile getiren Salih Karahan, "Yün kırkmanın nedeni, hayvanlara faydalıdır. Havalar sıcak oldukça koyunlar yünden rahatsız oluyorlar. Yün eskiden çok kıymetliydi. Şimdi hazır yataklar çıktığı için yün kıymetsiz olmuş. Artık neredeyse satılmayacak durumdadır. Yazın ceket giymek sıcak olduğu için ceket çıkarılınca serin ve rahat oluyoruz. Hayvanlarda da aynen öyledir. Hayvanın hafif ve serin olması için yün kırkıyoruz." ifadelerini kullandı.
Köylülerden Methi Çelik ise "Koyunların yününü kırkıyoruz ki hayvana çok sıcak olmasın. Elde edilen yünden yorgan ve yataklar yapıyoruz. Bir zamanlar yün bulunamıyordu. Şimdi ise kimse yüne bile bakmıyor. Dünya doymuş. Yün kırkmak işi hayvanlara çok iyidir. Yün kesildiğinde hayvan daha fazla gelişiyor. Yün, kışın hayvanı sıcak tutuyor, yazın da hayvan serin olsun diye mecburen kırkılıyor." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Kültür Anaokulu’nda “Gazete ve Radyo Söyleşisi” Düzenleniyor
- 02VALİ CANALP: BATMAN HER ALANDA BÜYÜK GELİŞİM GÖSTERDİ
- 03BATMAN GELECEĞE UMUTLA YÜRÜYOR
- 04TRAFİK POLİSLERİNE BAŞARI BELGESİ
- 05ÖZEL ÖĞRENCİLERE MORAL ETKİNLİĞİ
- 06ÇETİN'DEN BAŞARILI ÖĞRENCİLERE ZİYARET
- 07MÜSİAD Batman Van Zirvesinde
- 08TÜZÜN'DEN 16 MAYIS KUTLAMASI
- 09101 YAŞINDAKİ HACI MİRZA DEMİR BURSA’DA VEFAT ETTİ
- 10BATMAN'DA YILDIRIM ÇARPAN KİŞİ AĞIR YARALANDI
- 11Batman’da 830 ibadethane temizleniyor
- 12UMRE ÖDÜLLÜ BÜYÜK BAŞARI
- 13OKUL VE PARKLARA YENİ OYUN GRUPLARI
- 14KABLO HIRSIZLARINA SUÇÜSTÜ!
- 15SAFRAN KADIN KOROSU'NDAN BAHAR KONSERİ




Henüz Yorum yok