
Radyasyon Araştırma Ekibi Batman’da
Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Çevik, araştırma ekibinden Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Damla ve Batman’ın tanınmış araştırmacılarından Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık Batman’da buluştu.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Işık, “Çernobil faciası sonrası ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinin büyük bir kısmını etkisi altına alan radyasyon sızıntısını yıllarca ekip başkanımız Prof. Dr. Uğur Çevik’in öncülüğünde araştırdık. Çalışmalar halen sürmektedir. Başkanımız Prof. Dr. Çevik ile birlikte yaklaşık 10 yıldır özellikle Batman ve çevresinde gerek kimyasal, gerek radyolojik çevresel risk alanlarını belirlemeye çalışıyoruz. Batman’da yaptığımız araştırmalarda içme, kullanma ve yüzey suları başta olmak üzere, topraktaki radyasyon ölçümlerini Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun desteğiyle yapıyoruz."dedi.
Amaçlarının benzer çalışmaları bölgenin diğer illerine yaymak olduğunu belirten Işık, "Genel olarak Batman’ın toprak ve suları radyolojik açıdan ciddi bir risk taşımıyor, fakat bu demek değildir ki kimyasal açıdan ‘sularımız temizdir’. Batman’da bu alanda radyolojik açıdan iyi bir veri tabanı oluşturmuş bulunuyoruz. Radyolojik ve kimyasal değerler bazı durumlarda birbirine uymayan sonuçlar verebilmektedir. Batman’daki en büyük sıkıntı yeraltı sularına petrol ve petrol türevi maddelerin özellikle fenolün karışmasıdır. Şu anki yol haritamız bölgenin toprak ve su kaynaklarının her türlü kirlilik seviyelerini belirlemek ve kimyasal açıdan da başta ağır metaller olmak üzere, petrol ve petrol türevi kirleticileri olmak üzere veri tabanı oluşturabilmektir." diye konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01UMUT KERVANI, BİNLERCE AİLEYE UMUT OLDU
- 02 Eşit ve Özgür Yaşamı Destekleme Derneği kuruldu
- 03HAZİRAN’DA 64 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLDİ
- 04RAMANLI’DAN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK
- 05EKMEĞE YENİDEN ZAM
- 06ÇETİN ABAYAY’IN FAİLLERİ SORULDU
- 076 AYDA 14 BİNİN ÜZERİNDE EVDE SAĞLIK ZİYARETİ
- 08AYAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
- 09SES BATMAN ŞUBESİ'NDEN TOPLU SÖZLEŞME ÇAĞRISI
- 10Trafik kazasında bir kişi ağır yaralandı
- 11BATI ÇEVREYOLUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
- 12AYDINKONAK TRAFO MERKEZİ İNCELENDİ
- 13BATMAN TEKNOKENT’TEN 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
- 14BANKA MÜDÜRLERİYLE NEFES KREDİSİ TOPLANTISI
- 15TARIMA DAYALI SERA OSB’NİN KURULUŞ SÜRECİ TAMAMLANMAK ÜZERE
Henüz Yorum yok