OKULLAR KORKU DEĞİL, GÜVEN ÜRETMELİDİR

Hiçbir çocuk korkarak okula gitmemeli, hiçbir öğretmen kendini güvensiz hissetmemelidir.

BATMAN TOPLUMSAL GELİŞİM VAKFI (BATGEV)
BASIN AÇIKLAMASI
 
 
Batman Toplumsal Gelişim Vakfı (BATGEV) yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi. 
 
"Son günlerde Şanlıurfa’da yaşanan olayın ardından Kahramanmaraş’ta bir okulda meydana gelen ve masum çocuklarımızın hayatını kaybettiği elim saldırı, hepimizi derinden sarsmış ve ortak bir acıda buluşturmuştur.
 
 
Hayatını kaybeden evlatlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı; yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
 
Ancak bu tür olayların tekrar etmesi, meselenin münferit değil, yapısal ve sistemsel bir sorun olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle, geçici tedbirler yerine kalıcı, bütüncül ve uygulanabilir bir güvenlik sisteminin oluşturulması artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
 
Okullar yalnızca eğitim verilen mekânlar değil; aynı zamanda çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin kendilerini en güvende hissetmeleri gereken alanlardır. Bu güven ortamı, hem öğrencilerimiz hem de geleceğimizi inşa eden öğretmenlerimiz açısından vazgeçilmezdir.
 
Türkiye genelinde on binlerce okulda milyonlarca öğrencinin bulunduğu bu büyük yapı içerisinde okul güvenliği, bireysel önlemlerle değil; bilimsel temelli, planlı ve çok katmanlı bir yaklaşımla ele alınmalıdır.
 
Bu kapsamda, vakfımız bünyesinde yer alan akademisyen kurulumuzla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir:
 
1. Kurumsal Okul Güvenliği Modeli
Okul güvenliği ulusal bir politika çerçevesinde tanımlanmalı ve standartları belirlenmelidir.
 
2. Sürekli ve Kesintisiz Güvenlik Yapısı
Okul çevrelerinde güvenliğin sistemli, sürekli ve kesintisiz bir şekilde sağlanacağı kalıcı bir yapı kurulmalıdır.
 
3. Çok Katmanlı Güvenlik Sistemi
Fiziksel, teknolojik ve insan unsurlarını içeren entegre bir güvenlik modeli oluşturulmalıdır.
 
4. Psikolojik Erken Uyarı Mekanizmaları
Rehberlik sistemleri güçlendirilerek riskli davranışlar erken tespit edilmelidir.
 
5. Okul–Aile–Kamu Koordinasyonu
Tüm paydaşlar arasında hızlı ve etkin iletişim ağı kurulmalıdır.
 
6. Okul Çevresi Risk Analizi
Okul çevresindeki risk alanları bilimsel yöntemlerle analiz edilmelidir.
 
7. Eğitim ve Farkındalık Programları
Şiddet önleme ve güvenlik farkındalığı eğitimleri yaygınlaştırılmalıdır.
 
Bugün kaybettiğimiz çocuk, bizim çocuğumuz da olabilirdi. Bu acı hepimizin ortak acısıdır. Bu nedenle herkes bu sorunu kendi meselesi olarak görmelidir; ancak çözümün en büyük sorumluluğu yetkili kurumlara aittir.
 
BATGEV olarak, bilimsel temelli ve kalıcı çözümler üretilmesi adına ilgili tüm kurumları harekete geçmeye davet ediyor, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."
 
 
BATGEV Başkanı Ömer Cangir
 
 
 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler