BATMAN’DA 3 BİN YILLIK SIR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Anadolu’nun en büyük kremasyon mezarlığı Gercüş’te bulundu.
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Bağözü Köyü Arık Mezrası’ndaki ‘Şeytan Deresi’ mevkiinde yapılan arkeolojik kazılarda, Anadolu arkeolojisi açısından büyük bir keşfe imza atıldı.
Yeni Asur Dönemi’ne tarihlenen 3 bin yıllık nekropol alanında ortaya çıkarılan urne sayısı, burayı Anadolu’nun en büyük kremasyon (yakma) mezarlığı haline getirdi.
17 Ocak 2023’te başlayan ve 25 Ekim 2024’te tamamlanan kurtarma kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde uzman ekipler tarafından yürütüldü. Yaklaşık iki yıl süren çalışmalar sonucunda, hem kremasyon (yakma) hem de inhumasyon (doğrudan gömme) geleneklerinin bir arada uygulandığı anlaşıldı. En dikkat çekici bulgu ise 344 urne mezarın gün yüzüne çıkarılması oldu. Bu sayı, Anadolu’da bugüne kadar keşfedilen en geniş kremasyon alanı olarak kayıtlara geçti.
Kazılar, 830 metrekarelik bir alanda titizlikle sürdürüldü. Çalışmalar sonucunda 327’si envanterlik, 420’si etütlük olmak üzere toplam 747 eser gün ışığına çıkarıldı. Bu eserler, restorasyon ve konservasyon süreçlerinin ardından Hasankeyf Müzesi’nde sergilenerek tarih meraklılarının ilgisine sunulacak.
Batman İl merkezine 25 kilometre, Gercüş ilçe merkezine ise 45 kilometre uzaklıkta bulunan nekropol alanı, Dicle Nehri’nin yüksek kesimlerinin güney yamacında konumlanıyor. Uzmanlara göre, bölgenin coğrafi yapısı ve konumu, burayı dönemin önemli bir yerleşim ve kutsal alanlarından biri haline getirmiş olabilir.
Uzmanlar, keşfin sadece Batman için değil, Anadolu arkeolojisi için de bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Yeni Asur Dönemi’nin gömü geleneklerini ve kültürel yapısını anlamada büyük katkı sağlayacak olan bu bulgular, ilerleyen süreçte hem bilim dünyasında hem de turizm alanında Batman’ın adını öne çıkaracak.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01PETROLSPOR, PENDİKSPOR’A HAZIRLIK MAÇINDA MAĞLUP
- 02BATMANLI ANTRENÖR ABDULLAH BAYRAM’A MİLLİ GÖREV
- 03HAVALİMANINDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİ YENİLENDİ
- 04“DEVLETİN DİREĞİ MEMURDUR, EMEĞİMİZİ HEDEF ALANLAR HADDİNİ BİLSİN”
- 0529 BİN 797 İŞARETLEME UYGULAMASI YAPILDI
- 06BATSO'DA ADAY SAYISI ARTIYOR
- 07YOLLARDA YOĞUN MESAİ
- 08ODUNCU'DAN HUKUKÇULARA DESTEK
- 09NECAT NASIROĞLU BULVARI’NDA YAĞMUR SUYU HAT ÇALIŞMASI
- 10“ŞEHİRLER OTELLERLE DEĞİL, HİKÂYELERİYLE HATIRLANIR”
- 11ŞANSİ, TÜGVA YAZ OKULU ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
- 12RAMANLI: YURT DIŞI UÇUŞLAR BAŞLAMALI
- 13GENEL BAŞKAN SERT’TEN BATMAN’DA YOĞUN TEMAS
- 14ÇETİN: DEVLETİMİZİN BEKASI HER TÜRLÜ HESABIN ÜZERİNDEDİR
- 15EKMEN: ADLİ TATİL, ADALETİN DE TATİLE ÇIKMASI ANLAMINA GELMEMELİ




Henüz Yorum yok