Yetkililerin çözüm bulması gerekiyor
Dolar ve euro kurundaki dalgalanmalar her sektörde olduğu gibi orman ürünleri ve mobilya sektörünü de olumsuz etkiledi.
Geçen yıla göre ürünlere yüzde 30 ila 40 oranında zam geldiğini dile getiren orman ürünleri satıcıları ve mobilya tedarikçileri, firmaların ürün satmadığını ve mağdur olduklarını söyleyerek yetkililerin konuya bir çözüm bulmasını istediler.
Orman ürünleri satıcısı ve mobilya tedarikçisi Seyfettin Yılmaz, İLKHA muhabirine, dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle ürün bulmakta zorluk yaşadıklarını söyledi.
“Geçen yıla göre yüzde 30 ila 40 arasında zam geldi”
Zamlardan dolayı ürün tedarik edemediklerini belirten Yılmaz, “Fabrikalardan istediğimiz ürünler 3-4 ay sonra bile bize gönderilmiyor. Olan ürünleri de yurt dışına ihraç ettiklerinden dolayı bize ürün göndermiyorlar. Bu nedenle hem biz hem de üretici olan mobilyacılar zor durumda kalıyoruz. Ürünlerin fiyatına ise geçen yıla göre yüzde 30 ile 40 oranında zam geldi. Yükselen fiyatlar hem bizi hem de üreticileri çok etkiledi, çünkü sattığımız ürünün daha ödemesini almadan yeni gelen ürünü daha yüksek fiyata alıyoruz. Bu da hem biz hem de üreticinin zarar etmesine neden oluyor.” ifadelerini kulandı.
“Dolar ve euro kuru sabitlensin”
Dolardaki dalgalanmadan dolayı firmaların fiyatları yükselttiğini, bu nedenle dolar kurunun esnaf için sabitlenmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“1992 yılından beri esnaflık yapıyorum. Hiçbir zaman bu kadar sıkıntı yaşamadık. Yetkililerin yurt içindeki tedarikçi esnafı için döviz kurunu sabitlemesini talep ediyoruz. Dolar ve euro kuru sabit kalırsa fiyatların da düşeceğini umut ediyoruz. Yurt dışına ihracatlar dolar üzerine olunca iç piyasaya mal verilmiyor. Ayrıca üreticilere vergi indirimi ve sigorta desteği olursa iyi olur.”
“İşlerimiz yüzde 40 ila 50 oranında düştü”
Pandemiden dolayı hem fiyatların yükseldiğini hem de ürün bulmada sıkıntı yaşadıklarını belirten mobilya üreticisi Burhan Çelik, “Yıllardır mobilya işindeyim. Şu anda piyasalar çok sıkıntılı, malzeme bulamıyoruz. Pandemiden dolayı yükselen fiyatlar işlerimizi çok etkiliyor. Zaten işlerimiz düşmüştü, pandemide olunca işlerimiz yüzde 40 ila 50 oranında düştü. Mobilya ürünlerindeki fiyat artışı ve bunun da üzerine malzeme bulamamamız bizi perişan etti.” şeklinde konuştu.
“Firmalar ellerindeki ürünü satmak istemiyor”
Dolar ve eurodaki artışın işlerini çok etkilediğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“Dolar ve euro kurlarındaki dalgalanma bizim sektörümüzdeki ürün fiyatlarını çok etkiliyor. Dolardaki dalgalanma ve yükselme eğilimi nedeniyle birçok firma elindeki ürünü satmak istemiyor. Bazı firmaların da stokçuluk yapmaları yüzünden yüksek fiyata dahi ürün bulamıyoruz. Dolar kuru sabitlenseydi bizim için çok iyi olurdu. Devlet yetkililerinden bu duruma bir el atmalarını istiyoruz.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN BELEDİYESİ’NİN 2026 BÜTÇESİ 12 MİLYAR 300 MİLYON TL
- 02“Son 54 yılın en sert kışı yaşanıyor”
- 03Ruhsatlandırma çalışmalarında rekor
- 04Çiftçi, esnafın talepleri için Ankara yolcusu
- 05Aranan 23 şahıs yakalandı
- 06UYGULAMALI SINAV ÖNCESİ BELEDİYEDEN PİST TEMİZLİĞİ
- 07Başkan Kaplan, Esnafa Faizsiz Kredi Desteği Sağlanmalıdır.
- 08Petrol - İş, “Enflasyon karşısında petrol emekçisinin ücreti eriyor”
- 09Ekmen, "Emekliler toplumun yükü değil, vicdanıdır"
- 10GELECEĞE ATILAN EN BÜYÜK YATIRIM: ALTYAPI MASTER PLANI
- 11Batman’da emekçilerden ortak çağrı : “Sefalete alışmayacağız”
- 12BELEDİYE’DEN BUZLANMAYA KARŞI 24 SAATLİK SEFERBERLİK
- 13BESO Başkanı Çiftçi, “Esnaf için konut, dijital pazar ve sosyal projeler hayata geçiyor”
- 14ŞİKÂYETLERİN YÜZDE 98’İ ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU
- 15TARIM PERSONELİNE SINAV MÜJDESİ




Henüz Yorum yok