
45 derece altında domates hasadı
Batman merkeze bağlı Yeniköy (Segirkan) köyünde yerli domatesin hasadı 45 derece kavurucu sıcaklar altında başlandı. Batman'ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, domates veriminin olduğu ve fiyatlarının da iyi olduğunu söylediler.
Çiftçiler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına domatesten başladı. Dedelerinden kalma geçim kaynağı olan sebzeleri satarak buradan geçimini sağlayan köylüler hasattan memnun.
Yaklaşık 45 derece sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan çiftçiler, sıcaklardan korunmak için sabahın erken ve serin saatlerinden başlayarak günün en sıcak olduğu öğle vaktine kadar çalışıyor. Sıcakların etkisini artırması nedeniyle çalışmaya bir müddet ara veren çiftçiler, dinlendikten sonra kavurucu sıcaklar altında çalışmaya devam ediyor. Sıcaktan etkilenmemek için çiftiler, başlarına su dökerek serinlenmeye çalışıyor.
Batman Hali’nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen çiftçilerden Şemsettin Balin, domatesi bir lira 20 kuruş ile bir lira 50 kuruş arasında sattıklarını dile getirdi.
Dedelerinin mesleği olan çiftçilikle uğraştıklarını belirten Balin, "Yaklaşık 35 yıldır tarım işiyle uğraşıyorum. Geçimimizi sebze ile yapıyoruz. Bu işi baba mesleği olarak yapıyoruz. Elhamdülillah bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Domates ekimine Nisan ayından itibaren başladık. Ekiminden sonra çapa, sulama işleriyle uğraştık ve şimdi de verim aldık. Verimi iyi olduğu gibi fiyatları da iyidir. İnşallah bu şekil devam eder. Yaptığımız hasatla topladığımız ürünleri Batman Sebze ve Meyve Hali’ne götürüp komisyoncular bize satıyor. Bu şekil bizler için rahat ve güzeldir.” dedi.
“Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz”
Bu sene hava sıcaklıklarının normalin üzerinde olduğundan sıcak saatlerde ise serinlemek için farklı yolları denediklerini dile getiren Balin, “Bu yıl havalar aşırı derecede sıcaktır. Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz. Sabah erkenden işe geliyoruz ki hava serinken işimizi bitirebilelim. Tabi serin saatler bize yetmiyor. Mecburen sıcak saatler de de çalışıyoruz. Zamanımız sıcağın altında geçiyor. Havalar baya sıcak, yanıyoruz. Bunun için başımıza su döküyoruz. Hem hemen her zaman tarlalarda su çıkarılıyor. Başımıza su dökerek serinlemeye çalışıyoruz. Domateslerimizi topluyoruz biraz terleyip rahatsızlandığımızda bir daha serinlemek için başımıza su döküyoruz. Bu şekilde serinleyerek işimizi bitirene kadar devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATI ÇEVREYOLUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
- 02AYDINKONAK TRAFO MERKEZİ İNCELENDİ
- 03BATMAN TEKNOKENT’TEN 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
- 04BANKA MÜDÜRLERİYLE NEFES KREDİSİ TOPLANTISI
- 05TARIMA DAYALI SERA OSB’NİN KURULUŞ SÜRECİ TAMAMLANMAK ÜZERE
- 06Başkan Kaplan’dan barış sürecine destek çağrısı
- 07KUZEYBATI ÇEVRE YOLUNA MODERN DOKUNUŞ
- 08KAÇAK TELEFON VE SİGARALARA EL KONULDU
- 09BAYINDIR’A ALTERNATİF YOLLAR!
- 10“İSLAM ÜLKELERİ DERHAL HAREKETE GEÇMELİ”
- 11160 Kur’an Kursu öğrencisine teknoloji bağımlılığı eğitimi
- 12“20 Serakent kurulmazsa ahım üstünüzde”
- 13BATMAN BAĞIMSIZ GAZETESİ'NİN 1. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
- 14İREM YİĞİT BALKAN İKİNCİSİ OLDU
- 15GAZETECİ UĞUR KAPUCİ BEŞTEPE VE TBMM'DEYDİ
Henüz Yorum yok