Sebze kurutarak kışa hazırlık yapıyorlar
Batman'da ağustos ve eylül aylarında ev hanımları tarafından yapılan kış hazırlığı geleneği devam ediyor.
Batman’da yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen kadınlar, bunun için yoğun çabalarla ciddi bir hazırlık dönemi geçiriyor.
Batman'da birçok ev kadını evlerinin damında patlıcan ve biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor. Yaz aylarının sonunda Batman'daki birçok ev hanımı, kışa hazırlık için patlıcan biber alarak komşu kadınlarla imece usulü dolma yaparak onları damlarda kurutuyor. Kadınlar, sonbaharda hazırladıkları yemeklikleri daha sonra kış aylarında dolma yaparak tüketiyor.
Yaptıkları hazırlıklarla ilgili konuşan Ayşette Yılmaz, “Her sene biz Batmanlı kadınlar dolma yapıyoruz. Hale gidip patlıcan, biber alıyoruz. Daha sonra aldığımız patlıcan ve biberleri eve getirip mahalledeki kadınları çağırıyoruz ve birlikte yapıyoruz. Biber ve patlıcanların içini çıkarıp damda asıyoruz. Bunlar kuruduktan sonra kışın dolma yapıp yiyoruz. Bu biz kadınlar arasında gelenek oldu, her sene yapıyoruz.” dedi.
Yaptıkları hazırlığın geçmişten bu yana devam ettiğini vurgulayan Hediye Yılmaz, “Biz kadınlar her sene biber, patlıcanlarımızı kışa hazırlık için hazırlıyoruz. Bu bizler için bir gelenek haline geldi. Her sene pazara gidiyoruz, biber ve patlıcan alıyoruz. Eve geldiğimizde komşularımızı çağırıp birlikte hazırlık yapıyoruz, keyifli geçiyor. Biber ve patlıcanların içini açıp damda kurutuyoruz, kışında dolma yaparak yiyoruz. Bu âdeti ninelerimiz, annelerimize öğretti; annelerimizde bize öğretti ve bizde çocuklarımıza öğreteceğiz. Bu geleneği sürdüreceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BİSİKLET KAVGASI KANLI BİTTİ
- 021,5 YAŞINDAKİ BEBEKTEN ACI HABER
- 03BATMAN’DA SİNYALİZASYON VE YOL ÇİZGİLERİ YENİLENDİ
- 04Ekmen, ''Kadınların güvenliğini mafya değil, devlet sağlamalıdır''
- 05232 MİLYON TL’LİK YASA DIŞI BAHİS AĞINA JANDARMA DARBESİ
- 06FERDİ KURT, İŞ DÜNYASININ TEMSİLCİLERİYLE BULUŞUYOR
- 07NASIROĞLU : "BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ"
- 08KUTEVİ'NDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
- 09GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDILAR
- 10RP'DEN ŞEHİR PLANLAMASINDA KAMU YARARI UYARISI
- 11SAADET PARTİSİ'NDEN HAYAT PAHALILIĞI TEPKİSİ
- 12ÇALIŞMALAR EŞ ZAMANLI DEVAM EDİYOR
- 13EMİNE CEYLAN TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ OLDU
- 14BATMAN VAKFI MÜTEVELLİ HEYETİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
- 15KAYMAKAMDAN MORAL ZİYARETİ




Henüz Yorum yok