
‘KÜRT DİL BAYRAMI’ AÇIKLAMASI
Nûbihar Derneği Batman Şube Başkanı Abdurrahman Aslan, ‘Kürt Dil bayramı’ ile ilgili bir açıklama yaptı.
2006 yılından bu yana kutlamaların her Mayıs’ın 15’inde yapıldığını belirten Aslan “Bilindiği gibi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1932 yılında Şam’da Celadet Ali Bedirhan tarafından “Hawar” dergisinin çıkarılması bu tarihin Kürt Dil Bayramı olarak kutlamasının miladı olarak kabul edilmektedir. 2006 yılından bu yana Kürt Dil Bayramı kutlanmaktadır.
Bu vesileyle anadilin önemine dikkat çekilerek, anadilin korunması ve kullanılması çağrısı yapılıp çeşitli etkinlikler yapılır. Aslında bu tür etkinlikler dilin yaşaması için her zaman yapılmalıdır. Bir dilin yaşaması o dilin hayatın her aşamasında kullanılmasıyla mümkündür. Öncelikli olarak kendimizden başlamalı, evlerimizi birer okul haline getirmeli, anne ve babalarımız da birer öğretmen olmalı ki bu dil yeni nesillerin zihinlerine kök salabilsin. Meşhur molla Bediüzzaman Said-i Kürdi anadil hakkında şöyle diyor : ‘Dil insanda kaderin mührüdür. Edebiyat meyvelerinin ağacıdır. Milli duyguların nurunun aynasıdır’ mesajını vermiş. Bir toplumun ana dili, o toplumun geçmişini ve geleceğini içinde saklayan bir kader gibidir. Geçmişin örf ve ananesi, tecrübe ve birikimi dile yansır ve onunla geleceğe intikal eder. Öyle ise bir insanın doğup büyüdüğü kültür ve dil, insanın düşünce ve duygularında önemli bir hoca ve önemli bir mekteptir. Kişi anasından ve ailesinden öğrendiği dil ile karakter kazanır. Ana dilin verdiği mesaj ve berraklık sonradan öğrenilen dilde yoktur.
Kuranı Kerim'de Rum Süresi 22. Ayette; Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır. Diye buyrulmaktadır. Dolayısıyla dilimize sahip çıkmak dinimizin de bir gereğidir”ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01HAZİRAN’DA 64 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLDİ
- 02RAMANLI’DAN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK
- 03EKMEĞE YENİDEN ZAM
- 04ÇETİN ABAYAY’IN FAİLLERİ SORULDU
- 056 AYDA 14 BİNİN ÜZERİNDE EVDE SAĞLIK ZİYARETİ
- 06AYAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
- 07SES BATMAN ŞUBESİ'NDEN TOPLU SÖZLEŞME ÇAĞRISI
- 08Trafik kazasında bir kişi ağır yaralandı
- 09BATI ÇEVREYOLUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
- 10AYDINKONAK TRAFO MERKEZİ İNCELENDİ
- 11BATMAN TEKNOKENT’TEN 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
- 12BANKA MÜDÜRLERİYLE NEFES KREDİSİ TOPLANTISI
- 13TARIMA DAYALI SERA OSB’NİN KURULUŞ SÜRECİ TAMAMLANMAK ÜZERE
- 14Başkan Kaplan’dan barış sürecine destek çağrısı
- 15KUZEYBATI ÇEVRE YOLUNA MODERN DOKUNUŞ
Henüz Yorum yok