
Havaların ısınmasıyla biber fideleri toprakla buluştu
Batman'ın merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, yıllardır sebze ekimiyle geçimlerini sağlıyor.
Bölgede en çok sebze yetiştiriciliği yapan yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy köyü sakinleri, tarlalarında dolma biber başta olmak üzere buğday, mısır, patlıcan ve salatalık gibi yaz ürünlerini ekmeye başladıklarını ifade etti.
“Yılda iki ürün ekiyoruz”
Her yıl nisan ayının başlamasıyla dolmalık biber gibi birçok ürün ektiklerini söyleyen çiftçi Şemsettin Balin, “Köy sakinleri genel olarak mısır, buğday, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünleri ekerek geçimini sağlıyor. Her yıl nisan ayının başlamasıyla dolmalık biberi ekmeye başlayıp ay sonuna kadar ekimler devam ediyor. Köyümüzün toprakları çok verimlidir. Hatta birçok çiftçi burada bir yılda iki ürün ekip biçiyor. Geçen sene baraj suyunun topraklarımıza yetişmesi nedeniyle ektiğimiz üründen verim alamamıştık. Bu sene ise baraj suyu uzak olduğu için ürünlerimizi daha rahat ekiyoruz.” diye konuştu.
Şemsettin Balin
“Batmanlılar dolma biberini seviyor”
Bu yıl ekinlerinden çok iyi bir verim beklediklerini ifade eden Balin, patlıcan ve biber hasadıyla birlikte fiyatlarda bir düşüşün yaşanacağını belirterek şöyle konuştu:
“Biber fidelerinin tohumları daha kış ayında alıp naylon poşetlerin altında bir karış büyüyünceye kadar orada kalıyor. Havalar ısınınca da biber fidelerini oradan çıkarıp bir buçuk dönümlük tarlada ekmeye başlıyoruz. Çocuklarımla beraber burada dolmalık biberleri ekiyoruz. Biberlerimizi ektikten 40 gün sonra verim almaya başlıyoruz. Havalar soğuyuncaya kadar 10 günde bir ürün topluyoruz. Köyümüzde genel olarak herkes dolma biber ekiyor. Diğer biberleri de nadir ekiyorlar. Batmanlılar evlerinde genel olarak dolma yemeğini yaptıkları için dolma bibere talep daha çok oluyor.”
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01570 ARILI SEPET KOVANI DAĞITILDI
- 02SULAMA KANALLARINA SU VERİLDİ
- 03KURBANLIKLAR PAZARDA
- 04SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
- 05“SASON ÇİLEĞİ, DÜNYA PAZARINDA YERİNİ ALACAK”
- 06Cansuyu Derneği Batman’da kurban çalışmalarına hazır
- 07ATIK PİL KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
- 08MALABADİ’DE ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
- 09DİCLE ELEKTRİK ENERJİ ALTYAPISINI GELECEĞE TAŞIYOR
- 10BATMANLI GENÇLER ALS’YE UMUT OLDU, BATGEV SAHİP ÇIKTI
- 11KÖY OKULU TÜRKİYE FİNALİNE KALDI
- 12BAHÇEVAN OCAKBAŞI AÇILDI
- 13AYKOME’NİN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
- 14TEMİZ PARKLAR İÇİN EL ELE
- 15BATMAN HAVALİMANINDAN ÇEVRECİ HAMLE
Henüz Yorum yok