BATMAN TEKNOKENT’TEN 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

BATMAN TEKNOKENT’TEN 3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Batman Üniversitesi bünyesinde 2022 yılının Mart ayında kurulan Batman Teknokent, kurulduğu günden bu yana önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren 31 girişimci firma, toplam 37 projeyle teknoloji geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.
 
“KISA SÜREDE BÜYÜK MESAFE KATETTİK”
 
Batman Teknokent A.Ş.’den alınan bilgilere göre, firmaların 17’si mikro ölçekli, 11’i küçük ölçekli, 3’ü ise orta ölçekli kategoride yer alıyor. Bu firmaların 6’sı start-up, 5’i ise akademisyen ortaklı girişimlerden oluşuyor. Sektörel dağılımda öne çıkan alan ise yazılım oldu. 25 firma yazılım, 3 firma enerji, 1 firma elektronik, 1 firma mobilya ve 1 firma da sağlık alanında faaliyet gösteriyor. Teknokent'te bugüne kadar 14 proje başarıyla tamamlandı. Projelerin öngörülen toplam bütçesi 250 milyon TL olarak açıklanırken, 2024 yılı sonu itibarıyla gerçekleşen bütçe yaklaşık 175 milyon TL oldu. Projelerden biri KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı, diğer ikisi ise TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklendi. Bu desteklerin toplamı yaklaşık 4 milyon TL’yi buldu. Teknokent firmalarının 2024 yılı sonu itibarıyla proje kapsamındaki toplam geliri 90 milyon TL’ye ulaşırken, ihracat hacmi 3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
“NİTELİKLİ İSTİHDAM ARTIYOR”
 
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Teknokent’in kısa sürede yüzde 90 doluluk oranına ulaştığını vurguladı. Demir, “Bilim, inovasyon, teknoloji” mottosuyla yola çıktıklarını belirterek şunları söyledi : “Yeni kurulmuş olmasına rağmen Teknokent’imiz hızlı bir büyüme gösterdi. Devam eden projelerle birlikte dinamik bir Ar-Ge ve inovasyon ağı kurduk. Bölgemizde teknolojik altyapıyı güçlendirerek hem girişimcileri hem de yatırımcıları teşvik etmeye devam ediyoruz. Teknokentimiz, bölgede nitelikli istihdamın artırılmasına da katkı sunuyor. Şu an 262’si yazılım uzmanı olmak üzere toplam 286 personel istihdam ediliyor. Bu çalışanların yaklaşık yüzde 90’ı lisans ve lisansüstü mezunu. Bu oran, kaliteli ve sürdürülebilir istihdam açısından önemli bir başarıdır.”

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler