
Anne olma yaşınızı geciktirmeyin!
Anne olma yaşınızı geciktirmeyin!
Yaş ilerledikçe gebe olma şansı da azalıyor. Birçok kadın; okul, iş, kariyer, ev, araba derken, çocuk sahibi olmayı erteliyor. Hal böyle olunca yaşta geçebiliyor. İlerlemiş yaşlarda çocuk sahibi olunamaz mı? Tabi ki olunabilir. Ancak 25 yaşındaki bir kadın genellikle 2-3 ay içinde hamile kalabiliyorken, 35 yaşının üzerindeki kadınlarda bu süre 6 aydan daha uzun sürebiliyor.
İleri yaştaki kadınların hamile kalma şansının azalmasına karşın düşük yapma riski artıyor. Düşük yapma riski 30 yaşına kadar yüzde 10, 30’lu yaşlarda yüzde 13, 40’lı yaşlarda ise yüzde 34’e yükselir. Bununla birlikte gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi zorlaşır.
Düşük Yapma Riski Artıyor!
Üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı, kronolojik yaşından daha önemlidir. Bazen 45 yaşındaki bir kadın düzenli yumurta üretebiliyorken, çok daha genç olan kadın çoktan menopoza girmiş olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki kadınların biyolojik yaşı ilerledikçe yumurta rezervleri ve yumurta kalitesi azalır.
35 yaş üstü kadınların 3’te biri, 40 yaş üstü kadınların ise 3'te ikisinde kısırlık görülüyor. Öte yandan düşük ihtimali, 20’li yaşlarda %10, 35 yaşından sonra %20, 40’lı yaşların başında %35, 45 yaşının üzerinde ise %50’e kadar yükselebiliyor.
.jpg)
Yaş İlerledikçe Gebeliği Zorlaştıran Nedenler
Yumurtaların yaşlanması, döllenme oranının azalması, yumurtaların sayısının azalması, endometriumun döllenen yumurtayı tutma yeteneğinin azalması, endometriozis ve myomların artması gibi nedenler, gebelik şansını düşürüyor.
Kadının yaşı ilerledikçe yumurtanın etrafında zona adı verilen tabaka kalınlaşarak embriyonun rahme tutunmasını buna paralel olarak da gebelik şansını azaltır. Zona adı verilen tabakada pencere açılmasında kullanılan lazer yöntemi gebelik şaşını yükselten tedaviler arasındadır. Lazer kullanılarak yapılan yardımla tomurcuklanma uygulamaları embriyoya zarar vermez, bu yöntem ile 38 yaş üzerindeki birçok vakada gebelik sağlanabilir.
.jpg)
İnfertilite Tedavisi
Kısırlığın birçok tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavilerden biri yumurtlama ve aşılama tedavisidir. Yumurtlama tedavisine adetin üçüncü günü başlanmaktadır. Ağızdan hap ya da iğne tedavisi ile yumurtanın büyümesi sağlanır.
Bir başka tedavi yöntemi ise cerrahi işlemlerdir. Laparoskopi veya histeroskopi ile yapılan ameliyat tedavileri kısırlık tedavisinin bir parçası olarak gerekebiliyor. Bunun dışında tüp bebek tedavisi de kısırlık için uygulanan bir başka alternatif yöntemdir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01HATIRA ORMANINDA AÇILIŞ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLECEK
- 02BAŞARILI ÖĞRENCİLERDEN İL MÜDÜRÜ CİĞER’E ZİYARET
- 03SASON’UN ZİRVESİNE GİDEN YOL AÇILIYOR
- 04ÇOCUKLARIN TALEBİ ÜZERİNE PARKA OYUN ALANI KURULDU
- 05“TÜRKİYE YARDIM ULAŞTIRACAK GÜCE SAHİPTİR”
- 06İHSAN TAŞ’TAN SEKTÖRE ÇAĞRI: "BEYAZ PERDE KAPANIYOR"
- 07“KAÇAK YAPILARA GÖZ AÇTIRMIYORUZ”
- 08KALDIRIM İŞGALLERİNE GEÇİT YOK
- 09İŞ İNSANI RAMAZAN TOY, MHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI OLDU
- 10EZİDÎ YURTTAŞLARIN MAĞDURİYETİ CEVDET YILMAZ’A SORULDU
- 11EN SICAK İL BATMAN OLACAK
- 12UYUŞTURUCUYA KARŞI TOPLUMSAL SEFERBERLİK ÇAĞRISI
- 13ARSLAN: SUSANLAR DA SORUMLUDUR
- 14ADSM’den çocuklara yönelik örnek uygulama
- 15KAPLAN’DAN MİKRO ESNAFA DESTEK ÇAĞRISI
Henüz Yorum yok