
"Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı"
Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, son zamanlarda sayıları hızla artan büyük alışveriş merkezlerine karşı direnemeyen küçük esnafla ilgili açıklamalarda bulundu.
Alışveriş merkezi ve market zincirleriyle rekabet edemeyen esnafın adeta iflasın eşiğine geldiğini ve bazılarının kepenk kapattığını belirten Çetiz, hükümet yetkililerine, küçük esnafa destek vermeleri çağrısında bulundu.
Bölge esnafının son zamanlarda sıkıntılı günler geçirdiğini anlatan Çetiz, "Batman'da sayıları gün geçtikçe artan marketler zinciri ve yeni AVM'lerin açılacak olması zaten sıkıntılı günler geçiren küçük esnafı bitirme noktasına getirdi. Bölgemiz son zamanlarda sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Birçok alanda olduğu gibi ekonomik olarak da dar bir boğazdan geçilen bu süreçten en fazla etkilenen grup küçük esnaf dediğimiz kesimdir. Her gün birilerinin kepenk kapatmaları ve işsiz ordusuna yenilerinin eklenmesi, durumun vahametini ortaya koymaktadır. Devletin idare ve yetki makamında bulunanların bu kötü gidişata müdahil olması gerekir. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapmaları kaçınılmazdır, yasaları uygulamaları şarttır. Hem küçük esnafı koruyacak pozitif ayrımcılık yapmalı hem de büyük alışveriş merkezlerine yönelik uygulamalar ve önlemleri olmalıdır." dedi.
"Büyük AVM'ler şehir merkezinin dışında açılmalı"
Büyük alışveriş merkezlerinin gelişi güzel açılmamaları gerektiğini dile getiren Çetiz, "Büyük AVM'lerin mümkün mertebe şehir merkezi dışında açılmaları gerekir. İdare ve yetki makamında olanlar başka kaygılardan dolayı bazı şeylere gözlerini kapatmamalı ve yasaları işlevsiz kılmamalıdırlar. Esnaf ve işverenin sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Aynı şekilde, küçük esnaf dediğimiz gruba dâhil olunurken bazı kıstasların olması gerekir. İşin ehli olanlar ehil oldukları alanda çalışmalıdır. Devlet, bu çerçevede istihdama vesile olan büyük iş yerlerine ayrı destekler sunmalıdır." ifadelerini kullandı.
"Market zincirlerinin ihtiyaçtan fazla açılmasına müsaade edilmemeli"
İhtiyaçtan fazla market zincirlerinin açılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Çetiz, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca, küçük esnafın önünü tıkayıp rekabeti bitiren ve bölgenin kaynaklarını batıya aktaran marketler zincirlerinin ihtiyaçtan fazla açılmasına müsaade edilmemelidir. Bununla ilgili yasal düzenlemelerle beraber halkın bilinçlenmesine ağırlık verilmelidir. Aksi durumda hem büyük AVM'ler hem de küçük esnaflar sıkıntı yaşayacaklar. Bölge ekonomisi her geçen gün daha kötüye gidecek. Bunlardan kaynaklanan sıkıntı dolaylı bir şekilde devlete ve sisteme yansıyacaktır."
"İş adamlarımız işsiz gençlere ekmek kapısı olacak yatırımlara yönelmeli"
Bölgede gün geçtikçe artan işsizliğe de değinen Çetiz, "Batman'ımızda ve bölgemizde işsizlik sorunu ciddiyetini koruyor ne yazık ki. İşsiz gençlerimize yeni işsizler ekleniyor. Bu soruna çözüm için iş adamlarımıza da büyük görev düşüyor. İş adamlarımız daha çok üretime yönelmeli, fabrikalar açmalı, işsiz gençlere ekmek kapısı olacak yatırımlara yönelmelidir." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01“Uyuşturucuya Karşı Hep Birlikte Mücadele Edelim”
- 02Asayiş ve güvenlik bilgilendirme toplantısı yapıldı
- 03Kavşak düzenleme ve sirkülasyon projeleri hayata geçiyor
- 04Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Türkiye birincisi oldu
- 05ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLIĞI BAŞLADI
- 06“BU YATIRIMLAR YENİ DEĞİL”
- 07İNSAN KAÇAKÇILIĞINA KARŞI TOPLANTI
- 08178 TON TIBBİ ATIK BERTARAF EDİLDİ
- 09ZEHİR TACİRLERİNE BÜYÜK DARBE: 8 TUTUKLAMA
- 10Sason’da ikinci tur köy ziyaretleri
- 11Vali Canalp, Sason Cobet Yaylasında ilk bal sağımına katıldı
- 12Hasankeyf Kaymakamı İmrak, 100'ncü hane ziyaretini gerçekleştirdi
- 13Belediye, Kentsel Dönüşüm Projesi için geri sayımı başlattı
- 14Belediye itfaiyesinden yangınlara karşı hayat kurtaran uyarılar
- 15Batman Üniversitesi’nde bu yıl 2602 yeni öğrenci kontenjanı
Henüz Yorum yok